MonPlaneta
Els mamífers podem respirar pels intestins
  • CA

Com fan alguns organismes aquàtics, els rosegadors i els porcs també tenen l’habilitat de fer servir els intestins per respirar. Això, si més no, afirma un article publicat a la revista ‘Med’ i que explica com un equip d’investigadors ha demostrat que, introduint oxigen –gasós o en forma de líquid oxigenat– pel recte d’aquests animals se’ls pot donar una ajuda decisiva a l’hora de recuperar-se d’una fallada respiratòria greu com la que podria provocar una pulmonia. Tot i que caldrà estudiar els efectes secundaris i les mesures de seguretat necessàries per provar aquesta teràpia en humans, podria suposar un avantatge vital en els pacients més greus.

La capacitat de respiració intestinal ha estat desenvolupada per alguns éssers per sobreviure amb poc oxigen fent servir altres mecanismes que els pulmons o les brànquies. És el cas, per exemple, dels cogombres de mar, uns peixos anomenats cobitoïdeus o els siluriformes, també coneguts com a peixos gat. Que els mamífers tinguessin aquesta capacitat, però, havia estat molt discutit, i és per això que els responsables d’aquest estudi van mirar de demostrar-ho en rates, ratolins i porcs. Primer de tot van dissenyar un sistema de ventilació que introduís oxigen al recte d’aquests animals. En concentracions baixes d’oxigen, cap ratolí va sobreviure més d’onze minuts mentre que, fent servir aquest aparell, el 75% dels animals va viure més de 50 minuts en nivells d’oxigen mortals de necessitat. Com que la ventilació amb gas pels intestins té efectes greus en la mucosa intestinal, no es podria fer servir en pacients, i encara menys si estan greus, però els investigadors han desenvolupat una alternativa líquida que sembla compatible i segura per als humans i que, en els mamífers en què s’ha provat, té efectes molt beneficiosos sense cap efecte secundari destacable.

Radiografia d'un pulmó afectat per pneumònia a causa de la fibrosi quística
Radiografia d’un pulmó afectat per pneumònia a causa de la fibrosi quística

Així doncs, els resultats de l’estudi demostren que la ventilació intestinal aconsegueix fer arribar oxigen a la sang i alleuja els símptomes de fallada respiratòria en dos models de mamífers prou significatius. Aquests estudis s’espera que siguin ampliats i s’aconsegueixi arribar a la fase de proves en humans, ja que fets com la pandèmia de Covid-19 han causat una crisi en la disponibilitat de respiradors i han posat en perill la vida de desenes de milers de persones. Amb aquest sistema, si s’aconseguís traslladar als humans, hi hauria encara una altra possibilitat d’ajudar les persones amb problemes per respirar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa