Un estudi sobre economia circular proposa incentius econòmics per promoure-la a nivell europeu. L’informe, desenvolupat per la Plataforma Reloop I Zero Waste Europe, examina els sistemes d’incentius que ja s’apliquen per a la recollida selectiva —que ja s’usen amb èxit per a productes com els envasos de begudes— I identifica fluxos de residus que podrien beneficiar-se de les mesures.

Víctor Mitjans, codirector de l’estudi, afirma que “l’ús d’incentius econòmic ha estat una pràctica habitual en el sector privat per recuperar productes reutilitzables com ampolles o palets” i, en aquest sentit, afegeixi que “es podrien utilitzar de manera exitosa en productes d’un sol ús com càpsules de cafè, roba o telèfons mòbils”.

L’estudi estima que la implementació de mesures com ara els sistemes de dipòsit, devolució i retorn (SDDR), els impostos reemborsables i els sistemes de recompra generarien una important reducció de residus i una reducció significativa de la contaminació de plàstic. Aquests instruments ja són àmpliament utilitzats en el sector privat, però encara no s’han utilitzat plenament des d’una perspectiva de polítiques públiques en l’àmbit dels residus, sostenen els autors de l’estudi.

Les polítiques fiscals donen suport a l’economia linial

Malgrat el suport generalitzat a l’economia circular de tots els grups d’interès, l’estudi posa de manifest que les polítiques fiscals actuals segueixen donant suport a un model d’economia lineal. Això es fa palès en les taxes de recollida dels residus tèxtils (<20%), les cigarretes (<35%), piles i bateries (<40%) i, fins tot, taxes més baixes d’altres fluxos de residus com càpsules cafè.< />>

Un altre dels codirectors de l’estudi, Joan Marc Simon, sosté que “passar d’una economia lineal a circular requerirà canviar els incentius econòmics” i subratlla que l’estudi “proporciona una gran caixa d’eines per duplicar o fins i tot triplicar les taxes de retorn per a una gran varietat de materials, incloent-hi els fluxos de residus que ja compten amb sistemes existents de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP)”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa