MonPlaneta
Els experts coincideixen: la transformació de la gastronomia cap a la sostenibilitat és inajornable

L’adaptació a la sostenibilitat és un dels grans reptes de la gastronomia en els pròxims anys. Aquesta ha estat la qüestió que ha centrat la XV Trobada Gastronòmica, impulsada pel CETT-UB, centre universitari de referència de turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona. A l’acte celebrat dimarts online, professionals del sector com la xef de Les Cols, Fina Puigdevall; Gaby Susana, de la Plataforma Aprofitem els Aliments; o Raquel Díaz, d’Espigoladors, van posar en comú visions sobre el futur del sector i van coincidir en la necessitat de transformar-lo amb pràctiques sostenibles. A la sessió, conduïda per Nan Ferreres, directora de l’Escola Tècnica Professional del CETT, Felipe Celis, professor de cuina i expert en sostenibilitat gastronòmica, i Gaby Susana, de la Plataforma Aprofitem els Aliments, van presentar la guia de bones pràctiques ‘12 pasos para un catering + sostenible’ per donar eines i solucions per oferir un servei més sostenible i responsable. Celis va assenyalar que “ningú no es qüestiona que el canvi és necessari, però cal canviar hàbits de comportament, i això és complicat”.

Les expertes van compartir visions i experiències al voltant del futur del sector i van mostrar com, des de diferents àmbits, es pot avançar en el repte de la sostenibilitat. Fina Puigdevall va explicar el projecte que impulsen a Les Cols per “arribar a ser totalment autosuficients i sostenibles”. Puigdevall, que considera que l’alta gastronomia ha d’afrontar el repte de la sostenibilitat, afirma que “ningú es pot plantejar no prendre mesures sobre el canvi climàtic o la generació excessiva de residus. Hem de posar la mirada a anys enrere i recuperar formes d’actuar per fer les coses de forma diferent, no hi ha marxa enrere”.

Aliments típics de la dieta mediterrània

Des d’Espigoladors, organització sense afany de lucre que lluita per l’aprofitament dels aliments i dóna oportunitats laborals a persones en situació d’exclusió social, Raquel Díaz va posar en valor el poder transformador de la cuina i ha explicat que la gastronomia és una gran eina per apropar a la gent noves maneres de consumir aliments. “Volem generar coneixement i traslladar-lo a la societat perquè hi hagi un canvi de cultura”, va afegir. Gaby Susana, de la Plataforma Aprofitem els Aliments, que se centra en sensibilitzar la societat sobre la necessitat de reduir el malbaratament alimentari, va fer èmfasi en la importància de crear aliances perquè la societat prengui consciència. Tenint en compte que enguany Barcelona és Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, Susana va destacar que un dels reptes és fer accessibles per a tothom els aliments sostenibles i saludables i va assenyalar que si recuperem el valor dels aliments i els donem el valor que es mereixen, es valoraran i aprofitaran més.

Malbaratament alimentari
Malbaratament alimentari

La formació, clau per a la integració de la sostenibilitat

Les expertes van coincidir en que la formació i coneixement son clau per aconseguir el desenvolupament sostenible del sector, que ha de comptar amb professionals preparats per impulsar aquest canvi. En aquest sentit, el CETT-UB va presentar el nou Màster Oficial en Gastronomia Sostenible, pensat per donar resposta a les noves demandes del sector i que prepara els professionals de la gastronomia per a la transformació cap a la sostenibilitat. Montserrat Saperas, directora del Màster, va destacar que “el valor del màster és donar una visió 360° de la sostenibilitat i la transmissió de coneixement”. Saperas va afegir que aquesta formació aborda tant les bases de la sostenibilitat com les eines que permetran posar-la en pràctica. El màster donarà a l’alumnat les eines per crear un negoci gastronòmic sostenible i estratègies per adaptar un negoci existent, amb una perspectiva àmplia i aplicada, incloent economia circular, accessibilitat i responsabilitat social. Els estudis inclouen dues possibilitats d’especialització: Gestió en gastronomia circular i accessible i Innovació en cuina responsable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa