MonPlaneta
Els batecs del cor poden ajudar a detectar senyals de consciència després d’un coma
  • CA

Un nou estudi conjunt de la Universitat de Lieja (Bèlgica) i l’Escola Normal Superior – PSL (França) ha observat que les interaccions entre el cor i el cervell, que es poden mesurar mitjançant l’electroencefalografia, poden ser un nou mètode de diagnòstic per a pacients que pateixen transtorns de la consciència. En un article a la revista ‘Journal of Neurosciences’ s’explica com, tot i que ja se sabia que la resposta cerebral als batecs del cor està relacionada amb la consciència perceptual, corporal i d’un mateix, ara s’ha pogut demostrar la possibilitat d’aconseguir informació important sobre aquesta relació en pacients que, després d’un coma, no han tornat en sí del tot.

Per a l’estudi, els investigadors van observar 68 pacients, 55 dels quals es trobaven en estat de consciència mínima –és a dir, mostraven senyals fluctuants però consistents de consciència però no es podien comunicar– i 13 dels quals estaven en estat vegetatiu, és a dir, que no mostraven cap signe extern de consciència. Com que els pacients havien patit lesions cerebrals severes i podrien no mostrar signes externs de consciència, també es va fer servir el metabolisme del cervell per diagnosticar-los, fent servir les darreres tecnologies per mostrar l’activitat cerebral. Després, van triar fragments de l’electroencefalograma just després d’un batec del cor i d’altres aleatoris i els van entrar en un algorisme per classificar-los o diagnosticar-los en un dels dos grups.

Escàner cerebral | iStock

Els segments d’electroencefalograma que no estaven vinculats a batecs del cor donaven informació útil per saber el nivell de consciència d’un pacient, però els que sí que ho estaven donaven informació molt més precisa. Així, els resultats indiquen que els batecs del cor, combinats amb l’activitat cerebral, poden ser molt útils a l’hora de trobar signes de consciència. El repte següent, afirmen els responsables de l’estudi, és convertir aquest descobriment en aplicacions clíniques concretes perquè tots els pacients amb transtorns de la consciència se’n puguin beneficiar fent servir tecnologies més esteses i que puguin ser presents al costat del seu llit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa