MonPlaneta
El TRAM convoca un concurs de relats entre els seus usuaris
  • CA

TRAM i l’ATM convoquen una nova edició de La TRAMa, el concurs en línia de relats col·lectius en llengua catalana, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i el suport de Quatre Ratlles.

Els usuaris del tramvia de Barcelona s’hi poden inscriure i esdevenir autors d’una narració col·lectiva, en la qual també hi participaran escriptors de renom, com ara: Maite Carranza, David Cirici, Anna Manso, Care Santos i Jordi Sierra i Fabra. Aquests cinc escriptors de la quarta edició de La TRAMa iniciaran un total de 15 relats a la xarxa que hauran de desenvolupar els usuaris de TRAM participants.

L’organització del concurs de La TRAMa busca 150 persones lletraferides entre els usuaris del tramvia que vulguin participar en l’elaboració d’una història col·lectiva per escrit. Les inscripcions al concurs s’obren el proper dilluns 24 d’abril des del web del TRAM. El desenvolupament del concurs es realitzarà del 5 al 31 de maig, i per participar-hi només cal tenir més de 18 anys, escollir un dels relats i estar disponible i participar en línia.

Aquesta quarta edició de La TRAMa s’inicia just amb la celebració de la diada de Sant Jordi.

El tramvia de Barcelona, al centre del relat

El concurs de La TRAMa, que té una durada d’unes quatre setmanes des de la convocatòria a la resolució final, s’inicia amb una sèrie de relats relacionats amb el tramvia. L’únic requisit que han d’acomplir les narracions és que el tramvia sigui escenari, directe o indirecte, de l’argument. D’una manera o altra, el tramvia ha d’aparèixer en tots els relats, com un element més de la narració.

A partir dels paràgrafs inicials de cinc escriptors professionals, es creen 15 relats diferents. Cadascun dels relats l’escriuen un equip de 10 persones coautores, entre els quals hi ha l’escriptor, com a un participant més. El gran repte és aconseguir un relat ben cohesionat entre tots els membres de l’equip. Cada participant s’inscriu en un sol relat, que s’escull en funció del text inicial i del títol. El sistema de torns és automàtic en un procés en què, durant 25 dies, els participants cooperaren en línia construir un text. Cada persona aporta al relat un mínim de dos fragments de quatre ratlles cadascun.

En aquesta quarta edició de La TRAMa, els títols escollits pels escriptors participants són: “El conductor fantasma”, “El viatge sense fi”, “Triple mortal”, “Que treballi ta mare”, “L’Àlex no és qui sembla”, “L’home que somniava tramvies” o “Més rails que vols d’ocell”, són alguns dels quinze títols que els participants han de seguir després de les primeres quatre ratlles iniciades per cada escriptor.

Al final, s’escull el millor dels 15 textos. En la valoració dels textos, el jurat tindrà en compte la cohesió del relat, la correcció lingüística, el compliment dels torns, l’originalitat, els recursos literaris, la participació en el debat cooperatiu i el requisit bàsic que estipula que el tramvia ha d’aparèixer a la narració.

Premis per a totes les persones participants

La participació en el quart concurs literari de La TRAMa 2017 és gratuïta, està oberta a 150 persones, 10 participants per relat. El concurs s’adreça, principalment, als usuaris del TRAM. Els participants s’han de comprometre a participar activament durant els dies en què es desenvolupa el concurs, del 5 al 31 de maig.

Gràcies a aquesta pràctica pionera, els escriptors esdevenen un participant més d’aquest joc de dinàmica horitzontal, que fins i tot, atorga els mateixos premis a participants anònims i escriptors reconeguts.

Totes les persones inscrites i participants al concurs de La TRAMa que escriguin almenys un fragment vàlid obtindran una targeta T-10 i l’oferta d’un 20% de descompte en qualsevol dels cursos presencials o virtuals programats pel Laboratori de Lletres durant el 2017.

Els deu coautors del relat guanyador de la quarta edició de La TRAMa obtindran una targeta T-Trimestre d’una zona, valorada en 142 euros. El Laboratori de Lletres ofereix als guanyadors el curs presencial “Imagina i escriu”, sessió única i exclusiva de tres hores durant 2017, una llibreta d’exercicis i un 25% de descompte en qualsevol dels cursos presencials o virtuals del 2017.

El resultat de La TRAMa 2017 i l’entrega de premis tindrà lloc en el transcurs d’un acte a mitjans del mes de juny, on també es realitzarà un joc literari en directe i es lliuraran regals al públic assistent.

Els cinc escriptors per a La TRAMa 2017

Els cinc escriptors que iniciaran el concurs de la quarta edició de La TRAMa aquest any comparteixen, entre d’altres, la participació a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, on la literatura catalana ha estat convidada d’honor aquest any.

Maite Carranza (Barcelona, 1958). La seva obra més coneguda és La guerra de les bruixes, que s’ha traduït a vint-i-cinc llengües. El 2010 va obtenir el Premi Nacional de literatura infantil i juvenil de les Lletres Espanyoles amb Paraules emmetzinades, una denúncia dels abusos sexuals infantils i les seves devastadores conseqüències. El 2016 va rebre el Premi Cruïlla.

David Cirici (Barcelona, 1954) ha estat professor de llengua i literatura catalanes i guionista de televisió, molt especialment amb La Trinca i amb Rosa Maria Sardà. Compta amb una extensa obra publicada en els camps de la narrativa infantil i juvenil, la divulgació infantil, novel·la, traduccions i obres dramàtiques representades. Recentment va rebre el Premi de literatura infantil El Vaixell de Vapor de 2015, amb El vol de l’oreneta, i el Premi Sant Jordi de novel·la 2016, amb El setè àngel.

Anna Manso (Barcelona, 1969) explica que escriu guions, llibres de literatura infantil i juvenil, blogs, articles, que fa de mare d’una nena i dos nens, i que intenta no perdre la calma. Ha escrit programes infantils com Barri Sèsam, Club Super3 o Mic3, sèries per a adults com “Mar de Fons”, “Ventdelplà”, “El Cor de la Ciutat”, i programes molt diversos i variats, com el programa de cuina “Cuina x solters” o el de literatura “De Buena Tinta”.

Care Santos (Mataró, 1970) destaca per les obres la novel·la Trigal con cuervos, premi Ateneo de Sevilla, o Los ojos del lobo, novel·la juvenil que va guanyar el premi Gran Angular. El 2013 va guanyar el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil per No em preguntis qui sóc. El 2014 va ser guardonada amb el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull per la novel·la Desig de xocolata. El 2017 ha guanyat el Premi Nadal de novel·la amb Media vida.

Jordi Sierra i Fabra (Barcelona, 1947), conegut especialment per la seva obra en el camp de la literatura infantil i juvenil. Autor d’una obra ingent, amb gairebé 400 títols, ha estat traduït a 25 llengües, ha venut milions d’exemplars dels seus llibres, col·lecciona premis literaris (Columna Jove, Vaixell de Vapor, Gran Angular, Ateneo de Sevilla, fins a un total de més de 30) i figura en els programes escolars a Catalunya, Espanya i Amèrica Llatina. El 2007 va rebre el Premi Nacional de literatura infantil i juvenil atorgat pel Ministeri de Cultura espanyol per la novel·la Kafka y la muñeca viajera.

Quatre Ratlles i els relats col·lectius virtuals

El concurs La TRAMa 2017 del tramvia de Barcelona està organitzat i gestionat per Quatre Ratlles, empresa especialitzada en relats col·lectius virtuals, que també és responsable del desenvolupament tecnològic del joc.

Quatre Ratlles es dedica a gestionar concursos de relats col·lectius en línia, per a tot tipus d’entitats i comunitats d’usuaris. A través d’una aplicació pròpia, s’encarrega de l’organització completa de concursos, presidits per l’esperit cooperatiu i de perfeccionament de la creació col·lectiva. Les seves activitats tenen per finalitat tant treballar la pràctica de l’escriptura d’una manera lúdica, com construir ponts per cohesionar comunitats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa