MonPlaneta
El tractament amb liti redueix el risc de càncer en persones amb trastorn bipolar

El tractament amb liti pot reduir el risc de càncer en persones amb trastorn bipolar, segons un estudi de la Unitat de Trastorns Depressius i Bipolars de l’Hospital Clínic. Les persones amb trastorn bipolar tenen un 20% d’augment del risc de patir càncer però aquest es pot reduir fins a un 5% gràcies al tractament amb liti, segons les conclusions d’aquest estudi que ha revisat les dades de més de 59.000 pacients amb aquest trastorn. El bipolar és un trastorn crònic de l’estat d’ànim amb una prevalença de més del 2% de la població. S’associa amb una pèrdua substancial de l’esperança de vida, d’entre 10 i 20 anys més-. La seva causa principal d’això és la presencia d’altres malalties, com les cardiovasculars, la demència o el càncer. El liti és un dels principals tractaments farmacològics del trastorn bipolar. Aquest s’associa amb un efecte protector de diverses malalties, incloent el deteriorament cognitiu i la demència, les fractures per osteoporosis, l’ictus i el suïcidi. Tot i això, els experts apunten que el paper del tractament amb liti sobre el risc de càncer, especialment del de tracte unitari, continua sent controvertit.

L’estudi del Clínic ha inclòs dades de més de 4,5 milions de persones, 59.000 amb trastorn bipolar i 4.500 tractades amb liti. Les conclusions apunten a aquest augment del 20% del risc de patir càncer entre les persones amb trastorn bipolar, que creix fins al 30% si es considera el càncer de mama en dones amb trastorn bipolar. Els investigadors expliquen que les raons que contribueixen a la major prevalença de càncer en persones amb trastorn bipolar són variades i complexes. Hi influeixen les dificultats d’accés als serveis de prevenció i tractament primaris de salut i l’aïllament social. A més, algunes persones amb trastorn bipolar solen tenir uns hàbits de vida menys saludables, amb major consum de substàncies com el tabac o l’alcohol, una vida sedentària o la realització de dietes inadequades, entre d’altres. També existeixen interaccions fisiopatològiques comunes entre el trastorn bipolar i el càncer, entre les que destaquen alteracions hormonals, immunitàries i inflamatòries, que provoquen un envelliment accelerat, així com una predisposició genètica i epigenètica entre les dues malalties.

Les instal·lacions de l'Hospital Clínic-IDIBAPS  | Hospital Clínic-IDIBAPS

D’altra banda, l’estudi evidencia que el tractament amb liti no augmenta el risc de patir càncer de qualsevol tipus, incloent el del tracte urinari. De fet, els resultats de l’estudi assenyalen un possible efecte protector del risc de patir càncer del tractament amb liti, aproximadament d’un 5%. L’efecte protector d’aquest tractament sobre el càncer es deu als efectes d’aquesta molècula sobre les cèl·lules. Per exemple, el liti modula l’estrès oxidatiu, la inflamació, la disfunció mitocondrial i l’homeòstasi cel·lular, processos molt vinculats a l’envelliment i l’estrès que poden afavorir l’aparició de cèl·lules cancerígenes. Així mateix, el liti inhibeix l’enzim GSK-3, involucrat en múltiples funcions cel·lulars com la traducció de l’ADN, que regulen l’organització i la supervivència de les cèl·lules.

Els experts asseguren que l’estudi ressalta la necessitat d’implementar programes de prevenció dels factors de risc de càncer en persones amb trastorn bipolar, així com programes de detecció precoç de càncer en aquesta població, especialment el cribratge del càncer de mama. Així mateix, veuen reforçat el rol del tractament amb liti com el principal del trastorn bipolar.

Nou comentari

Comparteix