MonPlaneta
El món és a punt d’arribar a l’augment d’1,5ºC que volien impedir els Acords de París
  • CA

Cada vegada més més probable que el límit d’augment de temperatura d’1,5ºC sobre els nivells anteriors a la Revolució Industrial, el primer dels dos límits establerts pels Acords de París de 2015 per mirar d’evitar-los reduint les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Segons un informe fet públic per l’Organització Meteorològica Mundial, durant els propers quatre anys hi ha un 40% de probabilitats que la temperatura ja superi aquest llindar en alguna ocasió. Fa una dècada, en un estudi semblant, la probabilitat es va estimar en la meitat, un 20%. Així doncs, tot i que l’escalfament global encara no ha arribat al primer dels límits que cal evitar, ja hi som molt a prop i s’està acabant el temps per posar-hi remei.

L’anàlisi, que es basa en models d’institucions i investigadors de més d’una desena de països, entre els quals els Estats Units, la Xina i el Regne Unit, indica que si aquesta diferència de temperatura arribés a ser una realitat seria un fet puntual i que, a causa de la variabilitat natural, els anys següents segurament serien més freds. Això, però, també voldria dir que només faltarien una o dues dècades perquè aquesta pujada de les temperatures es convertís en habitual i que, ara sí, es considerés que la temperatura mitjana de la Terra ha superat el primer dels llindars de l’Acord de París. Així doncs, tot i que encara no seria definitiu, serien molt males notícies, i l’informe serveix d’advertiment que cal emprendre accions molt més ràpides i dràstiques que fins ara per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. De fet, algunes projeccions indiquen que, fins i tot si les promeses i terminis actuals de països i empreses es complissin, l’augment de la temperatura podria arribar als 3ºC.

City Climate Change
City Climate Change

Així doncs, sembla que ens estem acostant imparablement a una de les línies vermelles que, fa només sis anys, es van marcar per mirar d’impedir-les, un nou toc d’atenció per a tot el món perquè l’actitud canviï i, al preu que calgui, la revolució verda comenci de manera immediata i seriosament. Les conseqüències de no fer-ho, de fet, sempre seran molt pitjors. Si el 2016 ja hi va haver dos mesos on la temperatura mitjana va superar en 1,5ºC la preindustrial, això no ha fet més que tornar-se cada vegada més habitual. El proper serà que la superi la mitjana de tot un any; després la de dos anys seguits, després la de tres… fins que es torni normal i, amb això, les seves conseqüències en forma de pujada del nivell del mar, incendis forestals, sequeres, fenòmens meterològics extrems… El temps, doncs, s’està acabant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa