MonPlaneta
El medi ambient només rep un 9% del pressupost per a accions de cooperació internacional
  • CA

L’AMB i la Comissió d’Acció Climàtica del Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament han identificat les accions de cooperació internacional que s’estan duent a terme en l’àmbit de la mitigació i adaptació al canvi climàtic, així com en l’educació per la ciutadania global i la coherència de polítiques públiques. Es tracta de la Diagnosi d’Actuacions de Cooperació Internacional vinculades al Canvi Climàtic, que mostra que la majoria d’ens locals treballen l’emergència climàtica a través d’accions transversals i de forma indirecta (finançant els projectes i no intervenint en el territori) però alhora fa palesa la necessitat d’aprofundir en estratègies i en finançament.

Entre els anys 2015 i 2018, les actuacions gestionades pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) relacionades amb temes
ambientals o climàtics només van suposar un 9% del total del pressupost destinat a projectes de cooperació internacional. Actualment, l’emergència climàtica és un repte global que no entén de fronteres ni de límits administratius, i els seus efectes arriben arreu. A més, els països empobrits que menys contribueixen a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle són sovint els que més en pateixen les conseqüències.

Acte final
Acte final “Tenim Drets, Tenim Llibertats” a Barcelona | AMB

Aquesta diagnosi ha estat possible gràcies a la participació de 27 ajuntaments catalans (un 60% dels que es van contactar), l’AMB, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona. En total s’han realitzat 60 projectes entre 2015 i 2020, distribuïts de la següent
manera:

– Iniciatives focalitzades en reduir les emissions dels gasos d’efecte hivernacle. Total d’actuacions: 24. Predominen les actuacions de millora en la gestió de residus en l’àmbit local (58%). La següent temàtica més treballada ha estat l’ús d’energies renovables (25%). Un exemple d’aquests projectes és la dinamització social, ambiental i econòmica de l’espai del mercat municipal de Tujereng, a Gàmbia. Projecte dut a terme per l’Ajuntament de Torrelles de Llobregat.

– Iniciatives focalitzades en moderar els danys del canvi climàtic. Total d’actuacions: 18. Predominen les actuacions per pal·liar els efectes de la sequera, l’augment de temperatura i la desertització (67%), seguit per l’adaptació als impactes derivats de les inundacions, les tempestes extremes i els huracans (28%). Un projecte destacat és la contribució a la gestió durable dels recursos hídrics de Saint Louis, a Senegal. Projecte dut a terme per l’AMB.

– Actuacions d’educació per a la ciutadania global. Total d’actuacions: 18. Predominen les campanyes de sensibilització, l’organització d’exposicions o les accions en escoles i instituts. Un exemple d’aquests projectes és el programa ‘Tenim Drets, Teixim Llibertats’, dut a terme per l’AMB en col·laboració amb 10 ajuntaments metropolitans.

El diagnòstic, a més, permet identificar futures línies d’actuació i extreu conclusions i recomanacions per al disseny dels projectes que vindran. Entre d’altres, la diagnosi conclou que cal més formació i reflexió sobre el canvi climàtic en la cooperació internacional, que és necessari treballar conjuntament amb els tècnics de medi ambient o que cal apostar per models de desenvolupament més sostenibles.

Per la seva part, la consellera metropolitana a l’AMB i coordinadora de la Comissió d’Acció Climàtica del FCCD, Elisenda Alamany, posa en valor la importància de reflexionar sobre com treballar el canvi climàtic en la cooperació descentralitzada i ressalta que el diagnòstic és una oportunitat per compartir experiències municipals i conèixer les actuacions que podrien ser compartides.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa