MonPlaneta
El canvi climàtic està fent que moltes persones decideixin no tenir fills

Decidir tenir fills, especialment en els temps que corren, és una decisió molt complexa i que demana tenir en compte un munt de factors: la situació econòmica, la xarxa de suport, els valors personals… per a cada dia més gent, el canvi climàtic també és un d’aquests factors. A la revista ‘Population and Environment’, Sabrina Helm, professora de la Universitat d’Arizona (Estats Units) detalla un estudi que ha dut a terme i que avalua com justament aquest darrer element afecta la decisió de tenir fills de la població. Juntament amb el seu equip, van analitzar fòrums de discussió i altres plataformes online on es parlava de la tendència creixent a no tenir fills a causa del canvi climàtic i, després, van buscar adults entre 18 i 35 anys que tinguessin molt en compte aquest factor, per entrevistar-los.

Els resultats de les entrevistes van deixar molt clars tres elements principals que tenen una gran influència en aquesta decisió. La primera, la més important, és l’excés de consum, la preocupació per com els seus possibles fills empitjorarien el canvi climàtic amb la seva contribució a l’explotació dels recursos naturals del planeta, especialment el menjar i l’aigua. En segon lloc trobem la superpoblació del planeta, amb molts entrevistats afirmant que tenir més de dos fills no només seria problemàtic sinó, fins i tot, egoista, ja que no només se substituïrien a ells mateixos sinó que afegirien més persones a un planeta on ja n’hi ha massa. Alguns, en aquest sentit, consideraven l’adopció una alternativa “sostenible” a tenir fills biològics. I en tercer lloc trobem les incerteses del futur, amb molts dels participants a l’estudi tenint una sensació de catàstrofe imminent que els faria sentir responsables per dur un infant al món que s’hagués d’enfrontar a tot el que encara ha d’arribar. Aquest darrer factor, però, estava compensat per l’esperança que les generacions futures es comportin millor que les que les han precedit, tot i que donar-ho per segur seria imposar-los una gran responsabilitat.

El canvi climàtic ja és una realitat i cal trobar maneres d'afrontar-lo  | City Climate Change
El canvi climàtic ja és una realitat i cal trobar maneres d’afrontar-lo | City Climate Change

L’objectiu d’aquest estudi era sumar-se a un projecte molt més gran de Sabrina Helm i el seu equip, que miren d’entendre els efectes mentals i emocionals del canvi climàtic en la població. En línies generals, es pot afirmar que l’angoixa que genera està creixent, especialment en els joves, que són els que estan més preocupats. Quan arriben a l’edat on s’han de preguntar si volen tenir fills, és clar, aquest factor pren una importància molt més gran, i no és un assumpte menor ja que també s’hauria de comptar entre els efectes del canvi climàtic en les societats humanes més enllà dels impactes directes, com ara les sequeres o els fenòmens meteorològics extrems. Molts participants a l’estudi, de fet, es van mostrar frustrats o enfadats perquè les seves famílies o amics no es prenien seriosament la seva preocupació, indicant que aquesta tria encara és un tabú per a molta gent i que, en el cas del canvi climàtic, molts el consideren un factor secundari i se sorprenen de qui el té molt en compte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa