MonPlaneta
El canvi climàtic incrementarà els vents a Europa, afavorint l’energia eòlica
Turbines eòliques
Turbines eòliques | territori.scot

!--akiadsense-->

Si l’augment global de les temperatures arriba a 1,5ºC per sobre dels nivells a què es trobaven abans de l’inici de la Revolució Industrial, com proposa l’Acord de París, el canvi climàtic farà que el vent augmenti a tota la zona nord d’Europa i al Regne Unit, una conseqüència inesperada i que, dins la gravetat de la situació, podria afavorir molt la generació d’energia eòlica i, per tant, reduir la dependència dels combustibles fòssils per a la generació d’electricitat. En el cas del Regne Unit, que ha centrat l’estudi que ha realitzat un equip conjunt de l’Estudi Britànic Antàrtic, la Universitat d’Oxford i la Universitat de Bristol, l’augment dels vents podria arribar a un 10%. Això voldria dir que, tenint en compte només les instal·lacions eòliques que hi ha actualment a terra ferma, es podrien abastir 700.000 llars més que a dia d’avui.

Per dur a terme aquest càlcul, els investigadors van combinar les dades de 282 turbines eòliques al llarg d’un període d’11 anys amb models i dades climàtics. Els resultats indiquen que grans parts del nord d’Europa -Alemanya, Polònia, Lituània…- podrien augmentar molt el seu potencial per a generar energia eòlica. El Regne Unit, però, és el que patiria un augment més grans dels vents que, a més, serien fortament estacionals. Segons els membres de l’equip, els vents que fa actualment a l’hivern al Regne Unit es podrien perllongar durant fins a 9 mesos, convertint aquest fenomen en un actor molt més important en la generació d’energia al país del què s’havia pensat fins ara. El vent, al cap i a la fi, és una font d’energia molt variable, i si bé la predicció meteorològica pot calcular variacions a curt termini entre la generació i la demanda d’electricitat, els governs i les indústries necessiten informació a llarg termini.

Tot i això, l’energia eòlica és un element de vital importància en una economia que vol deixar de dependre dels combustibles fòssils per abastir-se. A dia d’avui, aquesta font d’electricitat suposa el 18% de la capacitat total del continent i, segons l’estratègia energètica dissenyada per la Comissió Europea de cara a l’any 2030, el mínim de l’energia generada per les renovables hauria d’arribar al 27% d’aquí a 12 anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa