MonPlaneta
Ecologistes en Acció avisa que tots els catalans van respirar aire contaminat el 2019
Fum provinent d'indústries
Fum provinent d’indústries | Pxhere

L’informe anual de qualitat de l’aire d’Ecologistes en Acció ha conclòs que la totalitat de la població catalana va estar exposada el 2019 a uns nivells de contaminació que superen les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’informe està fet en base a les recomanacions de l’OMS però si es prenen els estàndards de la normativa, més laxos, la població que va respirar aire contaminat per sobre dels límits legals va ser de 3,1 milions d’habitants en l’àrea de Barcelona, la plana de Vic i el Prepirineu. La superfície exposada a nivells de contaminació que excedeixen dels legalment permesos per a protegir els cultius agrícoles i els ecosistemes naturals va arribar als 22.000 km2.

La contaminació atmosfèrica es va mantenir en conjunt estable, amb una reducció general dels nivells de diòxid de nitrogen (NO2) però increments dels de partícules (PM10 i PM2,5) i diòxid de sofre (SO2), mentre les concentracions d’ozó troposfèric es van mantenir estacionàries. L’informe apunta que la contaminació generada des de l’àrea metropolitana i el port de Barcelona, l’aerport del Prat, les autovies i autopistes i la zona industrial i portuària del Camp de Tarragona s’estén pel territori afectant zones més allunyades i rurals en forma d’ozó troposfèric. Les baixes precipitacions i l’estabilitat atmosfèrica dels primers mesos del 2019 van activar episodis de contaminació. La tardor en canvi va ser inestable i humida i hi va haver dispersió i deposició dels contaminants hivernals (NO2 i partícules). En canvi, la prolongada calor estival va mantenir elevades les concentracions d’ozó troposfèric, que es van disparar a finals de juny.

El diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules (PM10 i PM 2,5) en l’aire van afectar la major part de la població de Catalunya, amb especial incidència a l’àrea metropolitana de Barcelona, on es va tornar a incomplir el límit legal de NO2. Als ports de Barcelona i de Tarragona i a la plana de Vic es va superar el límit legal de partícules PM10, que va augmentar per sobre dels nivells de l’any anterior. Tot i això, el contaminant amb major extensió i afectació a la població va ser l’ozó, amb nivells estacionaris i altes i baixes segons els territoris. L’informe afirma que això es deu a l’increment de les temperatures mitjanes i de les situacions meteorològiques extremes durant l’estiu, com a resultat del canvi climàtic. “Durant 2019 tota la població i el territori catalans han seguit exposats a concentracions d’ozó perilloses per a la salut humana i vegetal, destacant la superació per primera vegada des de 2003 del llindar d’alerta, en dotze ocasions”, afirma Ecologistes. Pel que fa al bezo(a)pirè, 20 de les 27 estacions que han mesurat aquest contaminant han superar la recomanació de l’OMS.

Davant d’aquestes dades, Ecologistes en Acció ha reclamat que la contaminació de l’aire s’abordi “com un problema de primer ordre” i ha alertat que es registren 30.000 morts prematures a l’Estat per afeccions derivades de la contaminació atmosfèrica. Ha acusat la Generalitat de portar anys “ometent” l’elaboració i aplicació de plans per reduir la contaminació d’ozó. Ha afegit que l’única manera de millorar la qualitat de l’aire a les ciutats és reduint el trànsit rodat, reduir el transport aeri i marítim i establir una àrea de control de les emissions del transport marítim al Mediterrani, entre d’altres. Ecologistes en Acció ha destacat que la crisi sanitària de la covid-19 ha corroborat que la reducció del trànsit a les ciutats té clars efectes en la disminució de la contaminació. En aquest sentit, l’organització ha impulsat amb altres entitats la campanya ‘Confinem els cotxes, recuperem la ciutat’. Ha afegit que cal superar les polítiques de renovació de vehicles i l’actual Zona de Baixes Emissions i aplicar na taxa anticontaminació, com un peatge urbà, per dissuadir l’ús diari del vehicle privat. Aquesta taxa seria gratuïta per a vehicles amb tres ocupants i persones amb mobilitat reduïda i que la recaptació serveixi per a augmentar el finançament del transport públic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa