MonPlaneta
Deu projectes busquen una vacuna pel coronavirus a l’estat espanyol
  • CA

El ministre de Ciència, Pedro Duque, s’ha reunit aquest dimecres per videoconferència amb els responsables de quatre projectes per desenvolupar possibles vacunes davant del coronavirus, entre els quals de l’IDIBAPS-Hospital Clínic de Barcelona i de la Universitat Ramon Llull, per conèixer els avanços de les recerques. A l’estat espanyol hi ha en aquests moments deu projectes de vacunes amb orientacions diferents que es troben en fase preclínica, amb un finançament del Ministeri de Ciència de 7,8 milions d’euros per a les primeres fases.

L’investigador Felipe García, de l’IDIBAPS-Hospital Clínic, lidera un projecte per desenvolupar una vacuna mRNA que indueixi la immunitat de llarga durada davant la covid-19. S’utilitza un ARN petit, que contindrà les seqüències que codifiquen regions petites de proteïnes del virus per induir la producció d’anticossos davant del virus SARS-CoV-2 i que serà coformulat amb nanopartícules. Per seleccionar les seqüències, s’utilitzaran models matemàtics en col·laboració amb la Universitat de Barcelona. Les vacunes mRNA representen una alternativa molt innovadora davant de les vacunes convencionals, ràpides de desenvolupar, fàcils i barates de produir i segures d’administrar.

També està treballant en una vacuna mRNA el projecte CoviNanoVax, que coordinen Salvador Borrós i Cristina Folnaguera, a la Universitat Ramon Llull. El seu disseny, basat en una vacuna de mRNA unida a nanopartícules, tracta de desenvolupar una resposta immune específica. A més, ha participat a la videoconferència l’investigador Rafael Blasco, de l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària, que coordina un altre dels projectes, i l’investigador Vicente Mas, que en aquest cas lidera un projecte del Centre Nacional de Microbiologia que dona suport a la resta de recerques. Els investigadors han explicat els progressos de les darreres setmanes al ministre, que els ha instat a seguir col·laborant entre ells.

Tres dels deu projectes estan liderats per investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) -el Centre Nacional de Biotecnologia ha rebut una partida de 4,45 milions d’euros per a projectes de vacunes, anticossos i antivirals- i els altres set són de diferents centres de recerca, seleccionats pel Fons Covid-19 per rebre finançament. En total, se’ls ha concedit 2,3 milions d’euros d’aquesta convocatòria, que gestiona l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa