MonPlaneta
Determinen el moment exacte de la pèrdua de consciència durant l’anestèsia
  • CA

Investigadors de l’Hospital del Mar han determinat amb imatges de ressonància magnètica el moment exacte en el que els pacients sotmesos a un procediment d’anestèsia perden la consciència. Amb proves de neuroimatge, han detectat la seqüència per la qual el cervell deixa l’estat de consciència i arriba a la inconsciència. Aquesta troballa obre la porta a un monitoratge més acurat dels pacients i a un millor control del procediment anestèsic. D’aquesta manera, també es pot evitar la sobredosificació. El treball s’ha publicat a la revista ‘Sleep’ i es va fer entre el 2017 i el 2018 entre 21 voluntaris sans que van ser anestesiats amb propofol. Mentre se’ls administrava aquest fàrmac, els voluntaris havien de prémer un sensor cada dos segons, fet que permetia fer el seguiment de la pèrdua de la consciència. A la vegada, es monitoraven les seves constants vitals i es controlava la seva activitat cerebral per mitjà de ressonància magnètica i d’un electroencefalograma.

Les imatges del cervell obtingudes amb la ressonància magnètica van mostrar com, en el moment en el qual els voluntaris deixaven de fer força amb la mà, és a dir, quan perdien la consciència, es produïa una pèrdua de connexió entre l’escorça cerebral, encarregada de les funcions executives del cervell, i la part subcortical i el tronc cerebral. El metge adjunt del Servei d’Anestesiologia i signant del treball, el doctor Juan L. Fernández Candil, ha explicat que fins ara es disposava d’aparells que ajuden a identificar de forma “aproximada” quan el pacient està inconscient però no el moment exacte. Això pot portar a sobredosificació en alguns casos. Conèixer el moment exacte evitaria aquesta sobredosificació i, per tant, els efectes secundaris derivats.

Els investigadors continuaran ara analitzant les dades obtingudes per mirar de validar un mètode que permeti traslladar els seus descobriments al quiròfan, amb el control de l’estat de consciència dels pacients gràcies a les dades observades en el seu electroencefalograma. Fernández Candil ha apuntat que no es pot posar una ressonància magnètica a cada quiròfan però sí disposar d’un aparell que permeti fer el seguiment de l’electroencefalograma del pacient per saber en quin moment el pacient perd la consciència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa