MonPlaneta
La dessaladora de la Tordera torna a funcionar després de la reparació dels danys del Gloria
  • CA

La planta dessalinitzadora de la Tordera ha reprès l’activitat aquest dimarts després d’estar cinc mesos aturada a causa de les destrosses que va provocar el temporal Gloria. La crescuda del riu Tordera va produir el trencament de la mota del riu, per sota de la qual hi passaven dues canonades que impulsaven l’aigua de mar i també la del retorn del procés de dessalinització. El pressupost de la reparació ha estat de 5 milions d’euros, tot i que la previsió inicial era de 7,5 MEUR. Mentre la planta ha estat inactiva s’ha estat aportant aigua de la potabilitzadora de Cardedeu (Vallés Oriental) per tal que els aqüífers es mantinguessin per sobre del nivell del mar.

L’aqüífer de la Tordera, que és la principal font d’abastament del nord del Maresme i el sud de la Selva, ha assolit registres històrics entre els mesos d’abril i juny, situant-se, de manera sostinguda, en un nivell superior a tres metres per damunt del nivell del mar, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). El darrer trimestre de 2019 i els primers sis mesos de 2020 han estat un període de múltiples episodis de pluja intensa que ha fet que pel riu Tordera i els seus afluents circuli aigua en major abundància del que és habitual. Una altra de les causes d’aquest alt volum de reserves de manera sostinguda és el descens del turisme arran de la situació provocada per la covid-19. Per garantir les demandes a la zona del nord del Maresme i el sud de la Selva, evitant la sobreexplotació de l’aqüífer, l’extracció de les aigües subterrànies es combina amb la producció d’aigua dessalinitzada de la planta de la Tordera. Tot i que la dessalinitzadora ha estat inactiva des del temporal Glòria fins a finals de juny, s’han aportat en els darrers sis mesos més de 2,5 hm3 des de la potabilitzadora de Cardedeu.

Des de l’any 2002, amb la posada en servei de la dessalinitzadora de la Tordera, es constata un important canvi en els nivells de l’aqüífer. Abans de l’activació d’aquesta infraestructura, els nivells d’aquesta massa d’aigua subterrània usualment podien arribar a estar 5 metres per sota del nivell del mar, afavorint la intrusió salina. Amb l’aportació d’aigua dessalinitzada, l’aqüífer sempre ha estat usualment per damunt del nivell del mar, afavorint el seu bon estat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa