MonPlaneta
Desenvolupen una nova vacuna contra la grip, més eficient i que requereix dosis més baixes

Una vacuna experimental contra la grip que conté proteïnes que lluiten contra la infecció a tot el cos ha demostrat ser efectiva en assaigs preclínics. Aquest nou producte podria augmentar l’efectivitat contra la grip estacional, accelerar la producció de dosis i, a causa de la petita mida d’aquestes, augmentar la disponibilitat de vacunes, un element importantíssim tenint en compte la impredictibilitat de la grip. Segons un article publicat a la revista ‘PNAS’, aquesta nova vacuna té potencial per incrementar l’efectivitat, que actualment se situa en un 40-60%, i es podria fabricar més ràpid perquè, a diferència de les actuals, no es crea en ous de pollastre.

Les vacunes contra la grip que s’han fet servir tradicionalment es basen en la inoculació de virus desactivats o debilitats. Aquesta, en canvi, conté proteïnes recombinants, que estimulen una gran resposta del sistema immunològic i que es troben a l’interior de sacs que poden servir per a fer vacunes contra qualsevol malaltia. De fet, aquest sistema està sent emprat en una vacuna contra la Covid-19 que està en fase d’assaigs clínics a Corea del Sud i també se n’està estudiant l’ús per a desenvolupar una vacuna contra el VIH. Als experiments, que tenien com a objectiu obtenir una vacuna contra la soca de la grip H3N2, es va injectar sèrun sanguini de ratolins vacunats en ratolins que no ho estaven. La injecció va protegir-los del virus. En altres experiments duts a terme en fures i amb una soca més moderna de l’H3N2, la vacuna va reduir la presència del virus al sistema respiratori.

Fins i tot en dosis de dos nanograms, uns 1.000 cops més petites que les de les vacunes actuals, es va aconseguir un nivell de protecció semblant. Això vol dir que es podrien fabricar moltes més dosis amb molts menys materials i, fins i tot, així, aconseguir una immunització més efectiva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa