MonPlaneta
Descobert un recipient de 7.000 anys, l’estructura de fusta més antiga que es coneix
  • CA

Un equip d’arqueòlegs liderats per la Universitat de Pardubice, a la República Txeca, han publicat un article a la revista ‘Journal of Archaeological Science’ anunciant la descoberta d’un recipient de fusta que va ser construït fa 7.000 anys, durant el Neolític, i que és l’estructura més antiga s’ha trobat mai construïda amb aquest material.

Fet de roure, els científics pensen que va ser fet als voltants de l’any 5256 abans de Crist, tal com indiquen les anelles de la fusta. La dendrocronologia, com s’anomena el mètode emprat per fer aquests càlculs, ha permès saber que els arbres emprats en la construcció van ser tallats entre aquell any i l’hivern entre 5259 i 5258.

L’estructura va ser trobada durant les obres d’una autopista a prop de la localitat d’Ostrov i ha sorprès els arqueòlegs per la manera com va ser construït, que requereix habilitats que es pensava que havien estat desenvolupades més endavant però que, pel que sembla, ja existien fa 7.000 anys, com ara processar la superfície dels arbres tallats amb una gran habilitat tenint en compte que, en aquell moment, totes les eines que tenien els humans eren fetes de pedra, ossos, banyes o fusta.

El magnífic estat de conservació del recipient, que ha permès la seva descoberta, es deu al fet que ha passat segles sota l’aigua. Ara, però, els científics han de trobar la manera de treure’l sense que es destrueixi, cosa que, afirmen, passaria gairebé immediatament si es deixés assecar la fusta. Un dels mètodes amb què treballen és assecar-lo fent servir sucre per reforçar l’estructura de la fusta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa