MonPlaneta
Descobert a l’Antàrtida el punt més profund de les terres emergides del nostre planeta
Topografia de la secció de l'Antàrtida on hi ha aquest gran canyó
Topografia de la secció de l’Antàrtida on hi ha aquest gran canyó | Universitat de California – Irvine

!--akiadsense-->

L’indret més profund de les terres emergides del nostre planeta ha estat trobat a l’est de l’Antàrtida, sota la glacera Denman. Amb una profunditat que arriba a tres quilòmetres i mig per sota del nivell del mar, només les valls i les fosses oceàniques són encara més fondes. Tot i que aquest gran congost és completament ple de gel, en comparació la costa de la Mar Morta, que és la terra exposada més profunda del nostre planeta, és només a uns 400 metres per sota del nivell del mar.

Aquest descobriment ha estat anunciat en un article a la revista ‘Nature Geoscience’ dins d’un estudi molt més gran que ha dut a terme un equip de la Universitat de California – Irvine: un nou mapa de l’Antàrtida que mostra quines formes i quins accidents geològics hi ha sota la capa de gel que cobreix el continent i que serà d’una importància vital per entendre com podria canviar en el futur, marcat pel canvi climàtic. Així, s’han trobat riscos que impediran que les glaceres es retirin quan el planeta continuï escalfant-se i, en canvi, zones llises i de pendent suau que podrien accelerar aquest procés.

Mapa de l’Antàrtida | Wikimedia Commons

!--akiadsense-->

Així, sembla que totes les dades que es desconeixien després de dècades de reconeixements aeris i per radar de l’Antàrtida han quedat completades gràcies a un treball que ha fet servir un principi físic -la llei de la conservació de la matèria- per completar els buits en la informació disponible. Si sabem quant de gel entra per un canyó i a quina velocitat, el seu volum pot ser calculat i, per tant, conèixer la profunditat de la vall que hi ha sota. En el cas de la glacera Denman, aquest mètode indica que baixa fins a 3.500 metres per sota del nivell del mar, el punt més profund de la superfície de la Terra a banda de les zones submergides.

A banda d’aquest descobriment, però, el mapa és molt important per com mostra la manera com podrien evolucionar les glaceres en un món cada cop més càlid, ja que l’orografia del terreny és clau per saber a quina velocitat poden retirar-se, si hi ha algun obstacle que les frena o quin serà el destí de les barreres de gel que hi ha sobre el mar i que hi tenen contacte. Així, per exemple, si la Barrera de Gel de Ross desaparegués, cosa que no sembla que hagi de fer en un futur proper, la geografia impediria que tot el gel de l’Antàrtida Oriental col·lapsés de cop. En canvi, pel que fa a la glacera Thwaites, sembla que no hi ha cap accident que pugui frenar-la abans no acabi completament al mar d’Amundsen, a l’oest del continent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa