MonPlaneta
El descens en la vacunació contra el xarampió provoca un augment dels casos arreu del món

Quan no es detecta el contagi d’una malaltia durant més de dotze mesos, es considera que un país l’ha eradicat. L’any 2000, el xarampió va ser declarat eradicat als Estats Units, un més d’una llarga llista d’Estats que, gràcies a les millores en les vacunes i a la tasca de les administracions sanitàries, havien aconseguit desfer-se d’aquesta malaltia tan contagiosa.

A dia d’avui, però, tant els Estats Units com altres països que s’havien lliurat del xarampió estan patint “rebrots preocupants” de la malaltia a causa d’una davallada de la cobertura de la vacuna. Segons expliquen experts de l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels EEUU a la revista ‘New England Journal of Medicine’, si no es renoven els esforços en la campanya de vacunació, podria ser que la malaltia reaparegués a gran escala i es convertís, una altra vegada, en un problema de salut pública molt seriós.

El xarampió és una malaltia que s’escampa molt ràpidament, ja que es transmet a través de la respiració i de partícules d’aerosol que poden quedar-se a l’aire fins a dues hores. Amb els infants com a principals afectats per la malura, els seus símptomes inclouen febre, malestar, congestió nasal, conjuntivitis, tos i una erupció rogenca molt característica.

Tot i que la majoria de persones se’n recuperen en cosa d’una setmana, per als nens i altres segments de població vulnerables les conseqüències poden ser molt greus, ja que el xarampió es pot complicar amb pneumònia, encefalitis i altres infeccions que poden causar ceguesa o fins i tot la mort. Abans de l’aparició de la vacuna, el xarampió causava entre dos i tres milions de morts anuals al món. A dia d’avui, en causa unes 100.000. La vacuna, afirmen els autors de l’article, és molt eficient i segura, i cada complicació i cada mort de xarampió és “una tragèdia evitable que es podria haver previngut”.

Tot i això, hi ha qui evita protegir els seus fills en base a informació falsa sobre la vacuna. Una de les acusacions més conegudes és que pot causar autisme, una falsedat basada en un estudi pretesament científic que va ser desacreditat com a fraudulent fa anys. Algunes persones, reconeixen els experts, poden tenir contraindicacions mèdiques contra la vacuna, com en cas de persones immunodeprimides, però la resta es poden vacunar sense cap problema.

Un descens del número de persones vacunades afebleix la immunitat de grup, és a dir, la protecció que resulta d’un percentatge alt de persones vacunades que no transmetran la malaltia, i això posa els grups de població més vulnerables en perill. Com a exemple, els autors de l’article parlen d’un sol nen amb xarampió que va infectar-ne 23 més en una clínica d’oncologia pediàtrica, amb una mortalitat del 21%.

Si el percentatge de vacunats continua caient, els brots de xarampió es podrien fer més habituals a tot el món, una perspectiva que els experts consideren “alarmant”. Això seria absurd perquè, precisament, el xarampió és una de les malalties el contagi de la qual és més fàcil d’evitar, amb molts casos d’èxit en què s’ha pogut controlar i eliminar completament.

Tornar a aquest estadi i continuar treballant per fer desaparèixer la malaltia per complet i de tot el món, però, caldrà un esforç col·lectiu d’administracions de salut, metges, pares i divulgadors per acabar de refusar les idees falses sobre les vacunes i salvar, probablement, milers i qui sap si milions de vides.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: un vacunat ja no creient a abril 19, 2019 | 17:18
  un vacunat ja no creient abril 19, 2019 | 17:18
  Com pot ser que "un sol nen amb xarampió va infectar-ne 23 més "....?llavors no funciona la vacuna, no? Hi ha alguna cosa que tampoc ens expliquen aquests pro vacuna...les farmaceuriques son grans multinacionals
 2. Icona del comentari de: aisenyor a abril 20, 2019 | 09:08
  aisenyor abril 20, 2019 | 09:08
  "...en una clínica d'oncologia pediàtrica". És a dir, plena de nens immunodeprimits que depenien de la immunitat de grup per no posar-se malalts. La vacuna funciona, aquí l'únic risc el suposen les teories conspiranoiques i la desinformació.
 3. Icona del comentari de: tifus a abril 20, 2019 | 10:50
  tifus abril 20, 2019 | 10:50
  Es clar, es clar, ara ho entenc....el tifus, la peste negra, el cólera s'ha erradicat gràcies a les vacunes, no als bons habits d'higiene, alimentació, habitatge, salubritat, educació, condicions de treball..... Però "aisenyor"....els 23 nens de la clinica d'oncologia ....entre d'altres coses havien estat vacunats o eren tots fills de "conspiradors desinformats"?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa