MonPlaneta
Denuncien que l’abocador del Garraf encara contamina l’atmosfera i les cavitats subterrànies

Espeleòlegs, geògrafs i ecologistes denuncien que 15 anys després de clausurar-se, l’abocador del Garraf continua contaminant l’atmosfera i les cavitats subterrànies. Segons un estudi elaborat, entre d’altres, per la Federació Catalana d’Espeleologia, la Universitat de Barcelona i la d’Almeria, produeix el 10% dels gasos d’efecte hivernacle de la ciutat de Barcelona. A més, en els darrers tres anys, han detectat atmosferes perilloses, i fins i tot letals, en diferents avencs del massís del Garraf, bressol de l’espeleologia catalana. El geòleg Raúl Cano explica que en avencs com l’Emili Sabaté, un dels més populars, o en el de la Sivinota, amb una vertical de 106 metres, no s’hi pot accedir pel baix nivell oxigen. Els responsables de l’informe sobre l’impacte atmosfèric als avencs del Garraf, destaquen que tant l’AMB, titular de l’abocador, com la Generalitat, encarregada de la restauració de les 40 hectàrees de l’antic dipòsit de residus a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), fa la feina que toca per recuperar l’espai, però els reclamen que “prioritzin” l’extracció del biogàs, tot i que no sigui rendible, i que practiquin pous específics de control dels gasos per no haver-ho de fer com fins ara als avencs. “Els avencs són patrimoni natural i no poden ser punts de control de gasos”, afegeix Cano.

Raúl Cano, en declaracions a l’ACN, recorda que quan va començar la restauració de l’abocador es van practicar uns 300 pous d’extracció del biogàs que s’utilitzava per generar electricitat. Un aprofitament que en les fases posteriors del procés, amb la impermeabilització de la superfície, no s’ha fet i que ha suposat que s’emetin gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera i que es redueixi el nivell d’oxigen i s’incrementi el de CO2 als avencs pròxims a l’abocador.

Pel que fa als avencs, Cano explica que des del 2017, amb la col·laboració de l’AMB, que els ha cedit aparells de mediació, han fet el seguiment de la qualitat de l’aire en 5 avencs: els de Ramon Valls, Forat de la Ruda, Aritjols, Sivinota i Carles Selicke, i que en alguna d’aquestes atmosferes s’han registrat concentracions de CO2 del 5% i nivells d’oxigen del 9%, quan el necessari seria d’un mínim del 16%. “Són atmosferes letals que impedeixen accedir-hi perquè en algun cas, com en l’avenc de la Sivinota s’ha detectat fins i tot metà”, assenyala. El geòleg assegura que les dades aconseguides demostren que l’empitjorament de la qualitat de l’aire als avencs s’explica per la invasió de gasos provinents de l’abocador del Garraf. Una contaminació, alerta, que cada cop es registra més en superfície, és a dir, afectant la qualitat de l’aire de més cavitats.

Per últim, Cano ha volgut aclarir que la contaminació provinent de l’antic abocador no només afecta els avencs. Aquí, assenyala que els gasos que no s’aprofiten acaben a l’atmosfera generant gasos d’efecte hivernacle. De fet, s’estima que el 10% del total de les emissions d’efecte hivernacle generades per la ciutat de Barcelona tenen origen en l’abocador del Garraf.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa