MonPlaneta
Denuncien l’autor d’un presumpte delicte d’espoli paleontològic i danys a jaciments
Material intervingut en el registre del domicili de l'acusat
Material intervingut en el registre del domicili de l’acusat | Agents Rurals

!--akiadsense-->

El Cos d’Agents Rurals ha denunciat l’autor d’un presumpte delicte d’espoli paleontològic i danys a diversos jaciments de Catalunya. La persona va ser sorpresa pels agents mentre estava excavant de manera il·lícita unes restes paleontològiques al Vallès Occidental i la investigació ha permès localitzar una gran quantitat de restes fòssils d’invertebrats i vertebrats al seu domicili. Les investigacions es van iniciar el passat 28 d’abril quan els Agents Rurals van sorprendre’l i aquest fet, així com el resultat de les primeres investigacions realitzades per membres del Grup de Suport a l’Administració de la Justícia del Cos d’Agents Rurals, van ser posades en coneixement del Jutjat de Guàrdia de Sabadell, que va autoritzar una entrada i l’escorcoll al domicili del denunciat.

Durant les diligències practicades al domicili de l’investigat es va localitzar una gran quantitat de restes fòssils d’invertebrats i vertebrats de jaciments paleontològics d’arreu de Catalunya. Així mateix, la persona investigada disposava de productes i eines per a la neteja i conservació de les restes fòssils. Són especialment destacades les restes òssies fossilitzades de vertebrats, que pertanyen a jaciments paleontològics molt rellevants de Catalunya, alguns dels quals referents europeus. La majoria de jaciments paleontològics afectats per l’espoli es troben ubicats principalment a l’àrea del Vallès Occidental i l’Anoia, tot i que també en trobem d’altres comarques com la Cerdanya.

En total, s’han identificat fòssils extrets de més de deu jaciments paleontològics del període del Miocè, que històricament han aportat importants restes de vertebrats, entre els quals l’homínid més antic documentat a Catalunya, com el Hispanopithecus laietanus, anomenat popularment “Jordi”, amb una antiguitat de 9 milions d’anys i localitzat a Can Llobateres (Sabadell), jaciment excavat per l’Institut Català de Paleontologia. Les restes fòssils, que es troben a disposició judicial, s’han dipositat temporalment al Centre de Recuperació de Béns Mobles de Catalunya, situat a Valldoreix, el qual depèn del Departament de Cultura de la Generalitat, per al seu estudi i conservació.

Els Agents Rurals recorden que la normativa en matèria de patrimoni cultural català prohibeix la recerca i extracció de restes paleontològiques sense autorització, i l’obligació de comunicar a l’Administració la troballa casual de restes fòssils, així com també les arqueològiques. El delicte d’espoli i danys a jaciments arqueològics i paleontològics està castigat amb penes de fins a tres anys de presó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa