MonPlaneta
Demostren que un anticòs aconsegueix inhibir el virus del COVID-19 al laboratori
Coronavirus
Coronavirus | NIAID

Un anticòs identificat per primera vegada en una mostra de sang d’un pacient que es va recuperar de la Síndrome Respiratòria Aguda Severa (SARS) el 2003 inhibeix en el laboratori els coronavirus similars, inclòs el del Covid-19, segons un estudi de la Universitat de Washington (els Estats Units). L’anticòs, que s’anomena S309, es troba ara en una via ràpida de desenvolupament i proves per realitzar possibles assajos clínics. “Encara hem de demostrar que aquest anticòs és protector en els sistemes vius, cosa que encara no s’ha fet. Si es demostra que l’anticòs funciona contra el nou coronavirus en les persones, podria formar part de l’armament contra la pandèmia”, puntualitza David Veesler, autor principal del treball, que s’ha publicat en la revista ‘Nature’.

Aquest laboratori no és l’únic que cerca anticossos neutralitzants per al tractament de COVID-19. No obstant això,el que fa que aquest anticòs sigui diferent és que la seva cerca no es va dur a terme en pacients de Covid-19, sinó en una persona que s’havia infectat fa 17 anys durant una epidèmia de SARS. “Això és el que ens va permetre moure’ns tan ràpid en comparació d’altres grups”, argumenta Veesler. Els científics van identificar diversos anticossos monoclonals d’interès de les cèl·lules B de memòria del supervivent del SARS. Les cèl·lules B de memòria es formen després d’una malaltia infecciosa. El seu llinatge pot durar de vegades per a tota la vida. Normalment recorden un patogen, o un de similar, que el cos ha expulsat en el passat, i llancen un anticòs de defensa contra una reinfección.

Personal mèdic fa un test de coronavirus
Personal mèdic fa un test de coronavirus | EP

Diversos dels anticossos de les cèl·lules B de memòria dels supervivents del SARS es dirigeixen a una estructura proteïca en els coronavirus. Aquesta estructura és crítica per a la capacitat dels coronavirus de reconèixer un receptor en una cèl·lula, fusionar-se amb ella i injectar-hi el seu material genètic. Aquesta maquinària d’infectividad es troba en els becs que coronen al coronavirus. L’anticòs S309 és particularment potent per atacar i desactivar la proteïna ‘spike’ que promou l’entrada del coronavirus en les cèl·lules. Va ser capaç de neutralitzar el SARS-CoV-2, el virus del Covid-19, en atacar una secció de la proteïna de punta propera al lloc d’unió amb la cèl·lula hoste.

A través dels seus estudis de crioelectrónica i assajos d’unió, els investigadors van aprendre que l’anticòs S309 reconeix un lloc d’unió en el coronavirus que es conserva en molts sarbecovirus, no solament en els virus del SARS i COVID-19. Probablement per això aquest anticòs, en lloc de ser únic, és capaç d’actuar contra els coronavirus relacionats. La combinació de l’anticòs S309 amb altres anticossos, encara que més febles, identificats en el pacient de SARS recuperat va millorar la neutralització del coronavirus COVID-19. Aquest enfocament de còctel de múltiples anticossos podria ajudar a limitar la capacitat del coronavirus per formar mutants capaços d’escapar a un tractament d’anticossos d’un sol ingredient, segons els investigadors.

Els científics esperen que aquests resultats inicials facilitin el camí per utilitzar l’anticòs S309, sol o barrejat, com a mesura preventiva per a les persones amb alt risc d’exposició al coronavirus COVID-19 o com a teràpia posterior a l’exposició per limitar o tractar malalties greus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa