MonPlaneta
Demanen extremar les mesures de seguretat al Pedraforca
  • CA
El Pedraforca | Cims per la Llibertat

Aquest passat dimecres, representants dels Bombers de la Generalitat, del Parc Natural del Cadí-Moixeró, de l’Ajuntament de Saldes i de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya es van trobar per avaluar la situació al Massís del Pedraforca, especialment sensible a causa de l’alt nombre de visitants i la continuació de la tendència en el nombre de rescats dels Bombers. A la reunió es van analitzar les accions dutes a terme des del Parc Natural per poder disminuir el nombre d’accidents. En aquest sentit, el seu director, Jordi Garcia, va destacar la instal·lació “de dos cartells a l’inici dels camins del refugi cap al coll del Verdet i del camí a la tartera de Pedraforca”. Aquests cartells recorden “la necessitat de portar grampons i piolet si es vol fer algun tram de camí en el Massís, atesa la presència de gel i neu dura en molts sectors del Pedraforca”.

Els representants dels Bombers de la Generalitat van repassar els serveis realitzats al Pedraforca. El cap de la Divisió de Grups Operatius Especials, Miquel López, va destacar que la xifra dels serveis per rescats i recerques dels Bombers al massís continua estable, i no disminueix. Després de repassar els darrers serveis del Cos al Pedraforca, va destacar que “la casuística dels serveis varien en els anys en funció de la diferent afluència de gent, anys de bolets tenim més recerques, anys d’aiguats al estiu tenim salvament de campaments. Hi han dos tipus de rescats: el de la gent preparada que malauradament te un accident, i l’ocasional. Es sobre aquest darrer col·lectiu amb el que cal incidir per la seguretat.” Durant la reunió es van valorar també quines accions i iniciatives es poden dur a terme per poder arribar a disminuir el nombre de rescats, tot augmentant la seguretat i la prevenció dels visitants del Parc Natural. Així, a banda de la instal·lació dels nous cartells, es va acordar incrementar les accions comunicatives i de divulgació dels consells d’autoprotecció, per tal d’arribar a un públic sovint poc especialitzat que incrementaria així la seva seguretat personal aplicant aquestes mesures.

Totes les organitzacions insisteixen en les recomanacions que qualsevol persona que vagi a la muntanya ha de tenir en compte: consultar la previsió meteorològica, consultar el butlletí de perill d’allaus, equipar-se correctament amb roba i material de muntanya, tenir el mòbil carregat, portar menjar i aigua, i no sortir dels camins senyalitzats. En cas d’accident, cal trucar al telèfon d’emergència 112. Finalment, es va acordar continuar amb la comunicació dels missatges de seguretat i autoprotecció com un dels eixos importants del Grup de Treball, prenent especial importància les accions informatives i preventives que incideixin en una millor capacitat tècnica i física dels excursionistes. Per tal d’actualitzar-la, es revisarà la informació de la pàgina web en l’apartat del programa de seguretat al Pedraforca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa