MonPlaneta
Una delegació catalana participa a Egipte a la COP14, la cimera de biodiversitat
Biodiversitat

!--akiadsense-->

Una delegació del Departament de Territori i Sostenibilitat participa a Sharm El-Sheik (Egipte) en la XIV Conferència de les Parts (COP14), l’òrgan internacional encarregat de promoure l’aplicació del Conveni sobre la Diversitat Biològica (CDB) impulsat per Nacions Unides, en vigor des del 1993 i ratificat per 196 signants. El document dona resposta al compromís de la comunitat mundial amb el desenvolupament sostenible, i significa un pas endavant en la conservació de la diversitat biològica.

Durant la trobada, que ha reunit una nombrosa representació de diferents països i regions d’arreu del món, la delegació catalana presenta l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, el document que defineix el full de ruta de les polítiques de conservació de la natura a Catalunya fins el 2030 i que el Govern va aprovar el passat 17 de juliol.

Catalunya, amb els objectius de la biodiversitat

Vuit regions de tot el món, entre elles, Catalunya, han presentat durant la COP14 la Coalició Subnacional per a l’Acció per a la Biodiversitat, una crida oberta a la col·laboració i el suport de les Parts per accelerar la implementació del marc mundial de biodiversitat fins al 2020 i més enllà. Les altres set regions que conformen la coalició són Aichi (Japó), Campeche (Mèxic), Gossas (Senegal), Gangwon (Corea del Sud), Palawan (Filipines), Québec (Canadà) i São Paulo (Brasil).

Aquesta és una fita en la cooperació internacional que reafirma el compromís català cap a la realització dels objectius de la biodiversitat d’Aichi i inclou cinc acords estratègics:

· Conduir el desenvolupament de les estratègies i els plans d’acció de la biodiversitat regionals en alineació i com a complement a les estratègies i plans d’acció de biodiversitat de més gran abast;

· Maximitzar els esforços per implementar eines, directrius i solucions basades en la natura, així com per intercanviar bones pràctiques i promoure la cooperació descentralitzada;

· Integrar la conservació de la biodiversitat en polítiques i pràctiques per a tots els sectors econòmics;

· Mobilitzar i involucrar la societat civil a través de les estratègies de comunicació, educació i conscienciació;

· Participar activament amb els sistemes de planificació, seguiment i avaluació, i informar sobre el progrés en virtut del Conveni sobre la Diversitat Biològica.

La clau dels governs regionals

Pel seu àmbit de competència, els governs regionals són claus per assegurar la integració vertical de les polítiques de biodiversitat des del nivell més local fins l’estatal, inclosos els vincles urbans-rurals per a l’ús sostenible dels paisatges productius, la integració de la biodiversitat a l’economia, la connectivitat dels ecosistemes, i la sensibilització i inclusió de la societat civil i altres parts interessades en l’acció de protecció de la biodiversitat. També són crucials per garantir la coordinació de les accions que desenvolupen tots els nivells governamentals i per traduir els compromisos mundials en una acció territorial concreta.

Aquesta és la XIV edició de la Conferència de les Parts (COP), l’òrgan encarregat de promoure l’aplicació del Conveni de Diversitat Biològica. Està inspirada en el creixent compromís de la comunitat mundial amb el desenvolupament sostenible i representa un pas endavant en la conservació de la diversitat biològica i la distribució justa i equitativa dels beneficis derivats de l’ús de recursos genètics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa