MonPlaneta
Un coronavirus dels ratpenats, nova prova que el SARS-CoV-2 no es va crear en un laboratori
|

Un estudi que s’ha publicat en la revista ‘Current Biology’ ha descobert un nou coronavirus en els ratpenats semblant al SARS-CoV-2 perquè conté insercions d’aminoàcids en la unió de les subunitats S1 i S2 de la proteïna de punta del virus. Tot i que no és un precursor evolutiu directe del SARS-CoV-2, aquest virus, conegut com RmYN02, suggereix que aquestes insercions aparentment inusuals es poden produir de manera natural, per la qual cosa descarta que la pandèmia s’originés genèticament en un laboratori.

“Des del descobriment del SARS-CoV-2 hi ha hagut tot un seguit de suggeriments infundats que el virus té origen en un laboratori. En particular, s’ha proposat que la inserció de S1/S2 és molt inusual i potser indica una manipulació”, afirma l’article. Però el treball mostra que aquests processos es produeixen naturalment. “Això proporciona una forta evidència en contra que el SARS-CoV-2 s’ha creat en un laboratori”, explica l’autor principal, Weifeng Shi, director de l’Institut de Biologia de Patògens de la Primera Universitat Mèdica de Shandong. Els investigadors van identificar el RmYN02 a partir d’una anàlisi de 227 mostres de ratpenats de la província xinesa de Yunnan entre maig i octubre del 2019. “Des que es va descobrir que els ratpenats eren el reservori del coronavirus SARS del 2005, hi ha hagut un gran interés per estudiar-los”, detalla Shi.

Els investigadors apunten que el RmYN02 no s’assembla en el SARS-CoV-2 pel genoma que codifica el domini clau que s’uneix al receptor humà ACE2 que utilitza per infectar les cèl·lules hoste. Això vol dir que no és gaire probable que el RmYN02 infecti les cèl·lules humanes. Però un procés d’inserció semblant en un virus identificat en els ratpenats suggereix amb força que aquestes insercions són d’origen natural. “Aquests fenòmens d’inserció que inicialment semblen molt inusuals es poden, de fet, produir naturalment en betacoronavirus animals”, argumenta Shi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa