MonPlaneta
El coronavirus és contagiós ràpidament, sovint fins i tot abans de mostrar símptomes
  • CA
Coronavirus | Flickr

Un equip d’investigadors en malalties infeccioses han estudiat com de ràpid pot propagar-se el nou coronavirus en un intent d’ajudar els responsables públics a millorar les seves estratègies per contenir l’expansió de la pandèmia. Segons expliquen a la pàgina web de la universitat nord-americana de Texas, a Austin, les seves conclusions són clares: d’una banda, el temps mitjà entre casos en una cadena de transmissió és de menys d’una setmana; de l’altra, més del 10% dels pacients han estat contagiats per persones que, tot i ser portadores del virus, encara no han desenvolupat cap dels símptomes de la infecció.

Els científics, procedents dels Estats Units, França, la Xina i Hong Kong van mesurar l’anomenat interval de sèrie. Per fer-ho, els experts es fixen en el temps que triguen a aparèixer els símptomes en dues persones que tenen el virus: la portadora que infecta i la persona infectada. Així, en els casos estudiats a la Xina, aquest interval serial és d’aproximadament quatre dies. Un estudi de fa pocs dies, i que també es va fixar en aquest interval, el situava en cinc. Aquest nou treball, però, també destaca per ser un dels primers que fa el càlcul incloent un factor molt important: la transmissió asimptomàtica.

Terrassa s’adapta al confinament pel coronavirus | Cristóbal

La velocitat a què avança una epidèmia depèn, bàsicament, de quantes persones pot infectar cada persona infectada i de quan triguen aquests nous infectats a poder transmetre la malaltia. El primer factor és l’anomenat “número reproductiu bàsic” i el segon, com hem vist, l’interval serial. Segons els experts, el fet que l’interval serial del COVID-19 sigui tan curt és, precisament, el que fa que els brots creixin tan ràpidament i resultin tan difícils de controlar, ja que deixa molt menys temps per identificar i aïllar els casos abans no siguin infecciosos.

A més, l’equip, que va analitzar més de 450 casos d’infecció de 93 ciutats de la Xina, ha trobat proves significatives que hi ha d’haver persones sense símptomes transmetent el virus. Tot i que fins ara s’havia dubtat de l’existència d’aquesta transmissió presimptomàtica, els resultats de l’estudi haurien de fer que els responsables públics tinguessin molt en compte aquesta possibilitat i prenguin mesures dràstiques de manera immediata per evitar que la situació empitjori encara més.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa