MonPlaneta
Es constitueix el Comitè de Cogestió per a la pesca sostenible del pop roquer
  • CA
Pop roquer | Wikimedia Commons

Avui, a la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, ha tingut lloc la sessió de constitució del Comitè de Cogestió del Pla de gestió del pop roquer (Octopus vulgaris) del litoral de la Catalunya central. Aquest comitè té per objectiu gestionar la pesquera del pop roquer per part de les flotes d’arts menors de les confraries de pescadors de Sitges, Vilanova i la Geltrú, Calafell, Torredembarra, Tarragona i Cambrils que utilitzen línies d’arts tradicionals de cadups i nanses per a la seva captura. L’objectiu d’aquesta pesquera és la captura d’exemplar de pop de gran talla, que obté en el mercat local un alt preu de venda tant per la seva mida, com per la seva frescor i la seva impecable manipulació.

Com a principal característica d’aquest Pla cal destacar la integració de la pesquera dins del Projecte Medfish, dut a terme conjuntament per les organitzacions internacionals de conservació de la natura, World Wildlife Fund (WWF) i la certificadora de productes de pesca sostenible Marine Stewardship Council (MSC), amb la finalitat d’analitzar amb rigor i profunditat determinades pesqueres del Mediterrani amb els estàndards de l’MSC com a eina per a la diagnosi de la seva sostenibilitat.

Tècnics de MSC s’afegiran com a observadors a les sessions del Comitè de Cogestió, que estarà format per:

– Membres del sector pesquer de les arts menors de nanses i cadups.

– Membres de les estructures del sector pesquer català representats per les Federacions Territorials de Confraries de Pescadors de Barcelona i de Tarragona.

– Membres del col·lectiu científic representats per l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC).

– Membres de les entitats vinculades a la protecció del medi ambient representades per WWF, Fundació ENT i Fundació Lonxanet.

– La Direcció General de Pesca i Afers Marítims.

Es tracta del tercer comitè d’aquestes característiques que es crea des de la publicació el juny de 2018 del Decret de governança de la pesca. El primer va ser el Comitè de Gestió de la Sèpia de les Badies de Pals i Roses, constituït el setembre passat, seguit del comitè de cogestió del cranc blau a les Terres de l’Ebre, creat el passat novembre. Aquest Comitè és una iniciativa que ha nascut a instàncies de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a proposta del sector pesquer, basat en un model de cogestió adaptativa, que té per objectiu assolir una pesca sostenible a través de la cooperació entre els sectors implicats: pescadors, científics, ong’s i la pròpia administració.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Francisco arqueros clemente a gener 18, 2019 | 09:09
    Francisco arqueros clemente gener 18, 2019 | 09:09
    Respectar les mides o pes dels pops podria aturar i controlar la plaga de cranc blau. A la llarga tots guanyarien

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa