MonPlaneta
Un consorci europeu liderat pel Clínic investigarà la immunoteràpia per tractar la COVID-19
Dos professionals sanitaris a l'Hospital Clínic
Dos professionals sanitaris a l’Hospital Clínic | ACN

!--akiadsense-->

L’Hospital Clínic de Barcelona-IDIBAPS liderarà un projecte de recerca sobre immunoteràpia i covid-19 a través d’un consorci europeu d’hospitals. La immunoteràpia consisteix a reactivar el sistema immunitari perquè combati una malaltia. És un tipus de teràpia molt associada al càncer, perquè hi pot marcar un canvi de paradigma, però que es pot utilitzar en altres malalties. L’element central que analitzarà el projecte són els limfòcits T, el tipus de cèl·lula que controla la resposta immunitària; com uns “directors d’orquestra”, ha comparat el cap de Servei d’Immunologia del Clínic, el doctor Manel Juan. El Clínic-IDIBAPS ha signat aquest dimecres un conveni amb Cellnex, que aportarà 5 milions d’euros en dos anys en aquest projecte.

A més de l’Hospital Clínic de Barcelona i el centre de recerca IDIBAPS, les altres institucions que formen part del consorci són el Banc de Sang i Teixits (BST); l’Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid; l’INSERM-U1183, associat a l’Hospital Universitari de Montpellier; l’Istituto Scientifico Romagnolo per lo Studio e la Cura dei Tumori (IRST) de Meldola i l’IRCCS de l’Hospital San Raffaele (HSR) de Milà. El projecte, anomenat ‘ACT2COV’, vol aconseguir eines de coneixement per utilitzar la resposta immunitària per combatre la malaltia covid-19. Té diverses línies de recerca, com desenvolupar eines de diagnòstic o obtenir limfòcits T ‘naturals’ per utilitzar-los com a teràpia de la covid-19.

Els investigadors també plantegen modificar genèticament limfòcits per preparar-los en el seu ús dirigit en la resposta contra el coronavirus. Aquest seria un sistema similar als CAR-T, teràpies cel·lulars que s’utilitzen en el càncer. Els CAR-T consisteixen a modificar les cèl·lules T per ‘reprogramar-les’ de manera que, quan es readministren al pacient, siguin capaces de reconèixer el tumor i l’ataquin de manera dirigida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa