MonPlaneta
El Consell Europeu de Recerca reconeix la capacitat catalana d’atraure els seus fons
  • CA
Jean-Pierre Bourguignon | Secretaria d’Universitats i Recerca

Representants del sistema d’universitats i recerca de Catalunya es van reunir aquest dimecres a la tarda al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona en l’acte de reconeixement als investigadors i les institucions que han obtingut en el seu conjunt més de 300 ajuts del prestigiós Consell Europeu de Recerca des de la seva creació, l’any 2007. La jornada ‘Scientific Excellence in Catalonia: +300 ERC Grants’ va comptar amb la participació del president del Consell Europeu de Recerca, Jean-Pierre Bourguignon, que enguany finalitza el seu mandat al capdavant del programa estendard del finançament europeu al talent en R+D. El programa del Consell reconeix l’excel·lència investigadora, les idees pioneres i els plantejaments innovadors que afavoreixen la contribució de la investigació al benestar de la societat. Al llarg de la seva intervenció, Bourguignon va detallar detallat el funcionament i objectiu dels fons promoguts pel Consell Europeu de Recerca i va reconèixer la capacitat del sistema català d’atraure fons competitius europeus.

En aquest sentit, durant la benvinguda a l’acte, el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, va subratllar el paper de les universitats, els centres de recerca i les grans infraestructures “com a pilars estratègics d’una societat basada en el coneixement, on és de vital importància que les institucions d’educació superior i recerca estiguin interconnectades tant a escala regional com internacional”. Així mateix, Grau va recordar “els treballs que s’estan desenvolupant des del Govern de Catalunya per impulsar el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement amb l’objectiu de construir una Catalunya amb el màxim nivell de benestar, desenvolupament i justícia social”. En aquest sentit, va destacar que el nostre principal actiu per assolir aquesta fita és el coneixement. El secretari d’Universitats i Recerca va posar en relleu “el treball, la contribució a la recerca global i al benestar” dels investigadors presents en l’acte “per la vostra dedicació com a agents científics en la societat del coneixement”.

Francesc-Xavier Grau | Secretaria d’Universitats i Recerca

Des de l’inici de les convocatòries del Consell Europeu de Recerca, l’any 2007, i fins l’any 2018, el sistema d’universitats i recerca ha captat 307 ajuts, el que representa el 3,2% de l’Espai Europeu de Recerca i signifiquen 472 milions d’euros de fons. Tot i que la majoria d’ajuts a Catalunya, es concentren en Ciències físiques i Enginyeria (PE) (44%), si tenim en compte la participació total del conjunt dels països de l’ERA, els projectes de Ciències socials i Humanitats, amb un 31% de pes, tenen una rellevància destacada. D’altra banda, Catalunya se situa en la quarta posició dels països de l’ERA en nombre d’ajuts per milió d’habitants i el segon de la Unió Europea, per darrera només dels Països Baixos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa