MonPlaneta
El Consell Assessor per a la Reforma Horària dona suport a l’eliminació del canvi horari
Alexis Serra explica que l'Oficina per a la Reforma Horària serà pionera a l'Estat
Alexis Serra és el Coordinador per a l’Impuls de la Reforma Horària | Jordi Borràs

!--akiadsense-->

El Consell Assessor per a la Reforma Horària ha donat suport a l’eliminació del canvi d’horari de primavera i tardor. Així ho ha anunciat aquest dimarts la portaveu del Govern, Elsa Artadi, després que l’Executiu català hagi rebut l’informe que va encarregar a aquest òrgan com a conseqüència de la proposta de la Comissió Europea d’acabar amb el canvi horari. El text que ha elaborat el Consell Assessor per a la Reforma Horària defensa la supressió del canvi horari perquè “té una afectació sobre les persones per alteracions de son” i recomana el manteniment de l’horari d’hivern tot l’any”. L’Executiu va encarregar aquest informe el passat 12 de setembre perquè considerava necessari “conèixer amb detall quines són les afectacions que poden tenir en els diferents àmbits cadascun dels horaris, el d’estiu i el d’hivern, i quin seria el més adequat per al nostre país”.

El text del Consell Assessor posa de manifest que Catalunya “pateix una desorganització horària fruit de diferents elements, entre els quals cal remarcar la decisió de situar Espanya en el fus horari GMT+1 l’any 1940, la qual cosa va generar una distorsió respecte de l’horari solar”. La diferència entre l’hora oficial i l’hora solar es veu agreujada amb el canvi d’horari de primavera, que afegeix una hora més de llum al vespre. Això provoca efectes perjudicials en la salut, com ara alteracions del son, cansament i més risc d’accidents cardiovasculars, assegura el text. D’altra banda, el dictament destaca que no hi ha dades disponibles que acreditin els beneficis econòmics que pugui tenir un suposat estalvi energètic derivat del canvi horari, o que aquests puguin ser superiors als costos socials i sobre la salut del canvi.

Un cop justificada la conveniència de mantenir sempre el mateix horari, l’informe analitza quin és el més beneficiós per a la població. L’horari d’estiu, GMT+2, presenta com a principal problema la manca de llum al matí durant els mesos d’hivern, ja que no es fa clar fins a les 9.15 h. Més llum al vespre i poca al matí, pot produir més alteracions del son, més discrepància horària -especialment en persones que ja de per si tenen el ritme de son endarrerit- i privació de son. En el cas dels nens i adolescents, aquest horari no quadra amb els horaris escolars i afavoreix la tendència vespertina, amb la qual cosa pot disminuir el rendiment acadèmic. Per aquest motiu, els experts conclouen que l’horari d’hivern és el que s’ajusta més a les hores d’activitat de la població, atenent sobretot les jornades laborals i els horaris escolars actuals.

Fus horari: Londres o Berlín?

L’informe també aborda el debat d’adoptar el fus horari de països com el Regne Unit, Irlanda o Portugal, el GMT0, o de mantenir el fus horari actual, el GMT+1, adoptat pel règim franquista per alinear-se amb l’Alemanya nazi. Actualment, França, Bèlgica, Holanda i Luxemburg també se situen en l’horari de Berlín, i la competència sobre el fus horari d’adscripció correspon a cada estat. Per aquest motiu, el Consell Assessor considera que aquest debat s’ha de produir en el marc d’una reordenació europea en la qual hi participin aquests països. Així mateix, segons adverteix l’informe, les conseqüències econòmiques de situar Espanya en un fus horari diferent als països veïns, és a dir, situar-se en l’horari de la Gran Bretanya i de Portugal i Irlanda, són impredictibles i caldria avaluar-ne l’impacte abans de prendre-ho en consideració.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Josep a octubre 16, 2018 | 12:24
  Josep octubre 16, 2018 | 12:24
  Al menys i ha alguns amb seny. Pero segur que per portar la contraria als catalans l farán al revés.
 2. Icona del comentari de: Ja és alguna cosa, però encara falta a octubre 16, 2018 | 13:20
  Ja és alguna cosa, però encara falta octubre 16, 2018 | 13:20
  Amb l'horari d'hivern només portarem una hora d'error tot l'any en lloc de portar-ne dos durant mig any, amb l'horari d'estiu. Però en lloc de mantenir l'hora de Berlín, adoptada durant la 2ª Guerra Mundial, perquè no s'adopta ja l'hora solar, la del nostre meridià i la real, que a més coincideix amb les de París i Londres. Tant costa fer les coses ben fetes?
 3. Icona del comentari de: Observador a octubre 16, 2018 | 16:20
  Observador octubre 16, 2018 | 16:20
  Ja començava de ser l'hora, c......!
 4. Icona del comentari de: estos tíos cobrando por hacer el gilipollas a octubre 16, 2018 | 20:26
  estos tíos cobrando por hacer el gilipollas octubre 16, 2018 | 20:26
  Saben de sobra que las CCAA no tienen competencia sobre los horarios, pero ahí están haciendo como que trabajan y los separatas mirando con cara de subnormales. Que fácil es engañar a los separatas...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa