MonPlaneta
Conèixer l’evolució d’un virus és crucial per predir el curs d’una epidèmia
  • CA
Investigadora treballant al laboratori | Secretaria d’Universitats i Recerca

Quan els experts miren de predir com es propaga una malaltia a través de la població, fan servir models matemàtics complexos, que comencen en els primers passos del contagi i es projecten per veure quina pot ser la situació més endavant. Si el patogen, com el nou coronavirus, muta, la velocitat de contagi també ho pot fer. En un estudi publicat a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, un equip de científics de la Universitat Carnegie Mellon, als Estats Units, explica com d’important és tenir aquest factor en compte.

Ens canvis evolutius en els patògens poden tenir un impacte enorme i, si no es tenen en compte en les previsions, es podem cometre grans errades en el càlcul de persones contagiades o exposades a infecció. És per això que aquest grupp d’experts ha desenvolupat una teoria matemàtic per incloure aquests possibles canvis en els models, que han provat en simulacions per ordinador fent servir diversos supòsits, com ara una infecció en un institut o un hospital, comparant les situacions reals amb els resultats dels càlculs per ordinador per veure les coincidències entre els ritmes de contagi. Així, van comprovar la funcionalitat del model creat.

| Universitat de Barcelona

Tot i que els resultats d’aquest estudi no són perfectes perquè no encerten al 100% com podria anar en el futur una pandèmia global com la del nou coronavirus, els seus resultats poden ser molt útils a l’hora de combinar-los amb les dades que es van recollint contínuament, fent projeccions si més no a curt i a mitjà termini que poden ajudar a les autoritats a prendre les decisions correctes en el moment més adient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa