MonPlaneta
Concurs per consolidar el parc dels Tres Turons com a gran pulmó verd de Barcelona
El parc dels Tres Turons dius la ciutat de Barcelona
El parc dels Tres Turons dius la ciutat de Barcelona | Ajuntament de Barcelona

!--akiadsense-->

Barcelona reactiva el desenvolupament del parc dels Tres Turons per consolidar-lo com a gran pulmó verd de la ciutat. El Govern municipal ha convocat un concurs de projectes per donar una mirada única a la millora global d’aquesta gran zona verda situada entre els districtes d’Horta-Guinardó i Gràcia, d’una superfície de 123 hectàrees que inclou els turons de la Rovira, del Carmel i de la Creueta del Coll. Es tracta de donar un impuls definitiu als Tres Turons, un dels grans espais naturals més importants de la ciutat i d’àmbit metropolità, juntament amb Montjuïc. I el parc més destacat del corredor verd Collserola-Ciutadella per la seva magnitud, diversitat d’hàbitats, biomassa vegetal i riquesa faunística.

El planejament urbanístic ha reconegut sempre la condició de parc per als Tres Turons, des del Pla Comarcal de 1953 fins a la Modificació del Pla general metropolità (MPGM) de 2010, l’ordenament vigent. El planejament actual es va elaborar amb un procés participatiu ampli que va permetre distingir el valor ecològic i estratègic de l’espai natural. No obstant, des de 2010 no s’ha aconseguit avançar a un ritme suficient cap a la configuració dels Tres Turons com un gran espai verd de referència, ben connectat amb el seu entorn immediat i amb el conjunt de la ciutat. Per això, l’Ajuntament ha convocat aquest divendres les bases del concurs restringit de projectes, que servirà per definir el full de ruta de l’actuació al parc en els propers anys. L’àmbit del concurs és una superfície total de 82 hectàrees que correspon quasi en la seva totalitat als sòls qualificats a l’MPGM de 2010 com a parcs i jardins i els vials associats, i puntualment als destinats al reallotjament dels veïns a Can Baró. En queden exclosos els tres parcs ja consolidats avui dia, com són el Park Güell, el parc de la Creueta del Coll i el del Guinardó històric.

L’objectiu és atraure projectes per elaborar per primera vegada i després d’anys d’estudis, planejaments i intervencions puntuals, una proposta global i integral per al parc dels Tres Turons. El fil conductor que determinarà l’elecció de les actuacions a dur a terme seran els valors ecològics, de manera que el futur del parc es dibuixarà sota criteris i paisatgístics i de gestió del verd, l’aigua i l’energia. D’entrada, doncs, es requerirà que les propostes que es presentin preservin els recursos naturals de l’entorn i facin una bona definició formal i paisatgística dels espais lliures a urbanitzar i els usos associats, i dels elements que caracteritzaran el parc. També hauran de concretar les volumetries dels edificis d’habitatges de reallotjament al sector de Can Baró.

El concurs, a dues voltes, es planteja per a equips multidisciplinaris amb membres especialistes en àmbits com el verd urbà, arquitectura, paisatgisme, enginyeria i biodiversitat, entre altres. De tots els participants, durant el mes de novembre se seleccionarà un màxim de nou equips que passaran a la segona volta del concurs. Aquests equips finalistes hauran de presentar les seves propostes i rebran un premi de 6.000 euros cadascun. Els guanyadors seran tres equips com a màxim, que es coneixeran el mes de març i rebran l’encàrrec de redactar els avantprojectes. El termini de redacció serà de quatre mesos i mig.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa