MonPlaneta
La Comissió Europea presenta un document per fer una Europa més sostenible d’aquí al 2030
L’edifici Berlaymont, seu de la Comissió Europea a Brusel·les | ANC

!--akiadsense-->

Com a part del debat sobre el futur d’Europa, engegat amb el llibre blanc de la Comissió de l’1 de març del 2017, la Comissió publica aquest dimecres un document de reflexió per fer una Europa sostenible d’aquí al 2030. En un comunicat, la CE explica que el document es basa en el discurs sobre l’estat de la Unió del 2017 del president de la CE, Jean Claude Juncker, i document forma part del compromís ferm de la UE per complir els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, inclòs l’acord de París sobre el canvi climàtic. El text revisa la importància dels reptes a què ha de fer front Europa, presenta hipòtesis de futur i també té com a finalitat orientar el debat sobre la millor manera d’atènyer aquests objectius d’aquí al 2030. Partint de tot el que s’ha aconseguit els darrers anys, cal continuar actuant perquè la UE i el món sencer garanteixin un futur sostenible per al benestar dels ciutadans.

“El desenvolupament sostenible comença i acaba amb la gent i té a veure amb una economia i una societat sostenibles i pròsperes alhora. El nostre objectiu és defensar el nostre mode de vida i millorar el benestar dels nostres fills i néts pel que fa a la igualtat, a un entorn natural saludable i a una economia pròspera, verda i integradora. La nostra tasca és ni més ni menys fer que el nostre planeta sigui segur per a tothom. Europa pot i ha de liderar el camí“, ha declarat el vicepresident primer de la Comissió, Frans Timmermans.

El vicepresident de la CE Frans Timmermans | ACN

!--akiadsense-->

“La sostenibilitat forma part de l’ADN d’Europa. Es tracta de garantir que les generacions futures tinguin les mateixes o fins i tot més oportunitats que no pas nosaltres tot respectant alhora els recursos limitats del nostre planeta. El pla d’inversions per a Europa implica el sector privat i el pla d’acció per a un finançament sostenible han de facilitar la creació d’un nou mercat d’inversions sostenibles. Si modernitzem les nostres societats de manera inclusiva, adoptem l’economia circular i aprofitem els avantatges de les noves tecnologies, com ara la intel·ligència artificial, haurem fet tots els possibles per atènyer la neutralitat climàtica i deixar als nostres fills un planeta en millors condicions”, ha afegit el vicepresident de la Comissió Europea responsable d’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, Jyrki Katainen.

Al llarg dels anys la UE s’ha anat posicionant a l’avantguarda de la sostenibilitat, amb una normativa social i ambiental molt estricta; d’altra banda, és defensora de l’acord de París sobre el canvi climàtic i de conceptes innovadors com ara el de l’economia circular. D’ençà que va engegar el seu mandat, la Comissió Juncker ha integrat les prioritats de desenvolupament sostenible en totes les seves polítiques. Tot i així, com passa a la resta del món, la UE ha de fer front a problemes molt complexos, canviants i apressants, especialment pel que fa al deute ecològic i al canvi climàtic, al canvi demogràfic, la migració, la desigualtat, la convergència econòmica i social i la pressió sobre les finances públiques. Segons afirma el comunicat, l’aïllacionisme i el nacionalisme creixents són un mal averany del fet que hi ha massa europeus que no se senten prou protegits. “No ens han de fer por aquests fets irrefutables ni fer-nos sentir culpables; ans al contrari, ens han d’inspirar per actuar”.

Simon Upton, director de Medi Ambient de l’OCDE, Siim Kiisler, ministre de Medi Ambient d’Estònia, i Karmenu Vella, comissari europeu de Medi Ambient, el passat mes de juliol | Presidència estoniana de la Unió Europea

!--akiadsense-->

El document se centra en els fonaments polítics clau de la transició cap a la sostenibilitat, que inclouen la transició de l’economia lineal cap a una de circular, l’esmena dels desequilibris del nostre sistema alimentari, la necessària revisió amb visió de futur de l’ús que fem de l’energia, dels edificis i de la nostra mobilitat; també es para esment en la necessitat que aquesta transició sigui justa i no deixi de banda ningú ni cap indret. El document descriu també elsfactors horitzontals que han d’esperonar la transició cap a la sostenibilitat, com ara l’educació, la ciència, la tecnologia, la recerca, la innovació i la digitalització; les finances, els preus, la fiscalitat i la competència; un comportament empresarial responsable, la responsabilitat social de les empreses i nous models de negoci; un comerç obert i basat en normes; i la gobernança i la coherència política a tots els nivells. Finalment, el llibre blanc posa en relleu la importància d’aplanar el camí cap a la sostenibilitat a nivell mundial perquè l’impacte en el planeta de les polítiques europees serà molt limitat si d’altres en duen a terme de diferents.

El document presenta tres hipòtesis per estimular el debat sobre la manera de seguir els objectius de desenvolupament sostenible dins la UE. La finalitat és oferir noves idees i impulsar el debat i la reflexió, i el resultat podria ser una combinació d’alguns elements de cadascuna d’elles. Les hipòtesis són les següents:

1- Una estratègia global en matèria d’objectius de desenvolupament sostenible que guiï les accions de la UE i dels seus estats membres.

2- La integració per part de la Comissió dels objectius de desenvolupament sostenible en totes les polítiques europees sense, però, que la Comissió pugui obligar els estats membres a fer-ho.

3- Més atenció a l’acció exterior i per consolidar els objectius actuals en matèria de sostenibilitat a nivell de la UE.

!--akiadsense-->

El 25 de setembre del 2015 l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar un paquet de disset objectius de desenvolupament sostenible per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir la prosperitat de tothom, l’Agenda 2030. La UE va ser una de les principals forces motrius de la seva aprovació. Per fer-la efectiva, el 22 de novembre de 2016 la CE va aprovar una comunicació titulada “Properes etapes per a un futur europeu sostenible”, que il·lustra tot el que està fent la UE per dur a terme els objectius posant en relleu les polítiques clau en cadascun dels disset objectius. També explica com les deu prioritats de la Comissió per al període 2014-2019 contribueixen a dur a terme l’agenda mundial del 2030 i anuncia la posada en marxa d’una plataforma multilateral d’alt nivell que tindrà un paper en el seguiment i l’intercanvi de bones pràctiques sobre l’aplicació dels objectius de desenvolupament sostenible.

En la carta d’intencions del 13 de setembre del 2017 que acompanyava el seu discurs sobre l’estat de la Unió, Juncker anunciava un document de reflexió titulat “Cap a una Europa sostenible d’aquí al 2030” sobre el seguiment dels objectius de desenvolupament sostenible. El document d’aquest dimecres va acompanyat d’un conjunt d’annexos on es passa revista als resultats i a les mesures adoptades per la UE en relació amb els objectius.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Inde a gener 30, 2019 | 16:37
    Inde gener 30, 2019 | 16:37
    No conseguirán nada de nada con los actuales dirigentes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa