Durant els períodes de vacances, com és habitual, hi ha més mobilitat i un augment de persones que practiquen activitats al medi natural arreu del país. Fet que sovint va acompanyat d’un increment en el nombre de rescats dels Bombers de la Generalitat. És per això, i davant d’aquests dies de Setmana Santa, en el qual conflueixen practicants d’activitats de tot tipus (hivernals i no hivernals), que la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) vol insistir en la importància de seguir unes mínimes mesures de seguretat. “I, és que, amb “Planificació, preparació, previsió i precaució”, es podrien evitar molts dels accidents”.

En aquest sentit, al llarg dels dies festius de l’any passat (de divendres Sant fins dilluns de Pasqua) els Bombers de la Generalitat van atendre 35 serveis al medi natural, 17 més respecte al mateix període de 2014. D’aquests 35 serveis, cal destacar els 29 rescats de muntanya i 5 recerques.

A nivell de comarques, al Priorat s’han fet cinc serveis (dos dels quals han estat rescats de muntanya al terme municipal de Cornudella de Montsant) i tres a la Val d’Aran i tres més al Vallès Occidental.

Cal destacar que aquest any 2017, des de l’1 de gener i fins el 31 de març, els Bombers de la Generalitat ja han realitzat 270 serveis al medi natural, dels quals 164 han estat per realitzar rescats de muntanya. Com cada any, les actuacions es concentren en aquelles comarques on és habitual fer activitats a la muntanya (Val d’Aran 20 serveis, Vallès Occidental 20 serveis, Ripollès 15 serveis, Osona 14 serveis, Pallars Sobirà 13 serveis i Berguedà 12 serveis com a comarques més destacades).

Així, per tal de minimitzar els riscos al medi natural, i sobretot en activitats a la muntanya, els Bombers de la Generalitat us demanen que seguiu aquests consells:

· Abans de començar l’activitat: Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps, així com del risc d’allaus. Planifiqueu l’activitat i tingueu molt en compte la seva possible durada. Si no aneu acompanyats, informeu algú de l’activitat que heu previst, del recorregut i de l’horari aproximat. Cal que porteu telèfon mòbil, l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu fer. En especial, davant la possibilitat que es faci fosc, és molt important dur un llum frontal de led i roba d’abric.

· Durant la marxa: mantingueu el contacte amb la resta de companys, fixeu punts de referència en el recorregut per orientar-vos, hidrateu-vos sovint, mengeu aliments energètics i, si fa fred, no deixeu de caminar.

· En cas d’accident: Mantingueu la calma i truqueu al telèfon d’emergències 112. Les trucades a aquest servei es poden fer fins i tot des de telèfons mòbils que no tenen saldo. Cal que sigueu molt precisos amb el missatge que transmeteu i dir el lloc de l’accident; el nombre de persones accidentades i l’edat; la situació de l’accidentat (si està ferit, conscient, si sagna i si respira) i precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident.

Si voleu més informació podeu consultar el web www.gencat.cat/seguretatmuntanya

I seguir el perfil de twitter @bomberscat

Informació meteorològica al portal web www.meteomuntanya.cat

Des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i el Servei Meteorològic de Catalunya s’ha posat en funcionament des del 10 de novembre del 2016 www.meteomuntanya.cat. Una pàgina de referència per a millorar la seguretat per tots aquells que fan muntanya a Catalunya.

Meteo Muntanya a més a més incorpora prediccions de cara al cap de setmana que s’actualitzaran puntualment cada divendres i es farà una avanç cada dimecres per aquells que vulguin gaudir del lleure a l’aire lliure i per les competicions organitzades des de la Federació.

El blog vol cobrir un buit important existent a Catalunya en la predicció del temps concret i especialitzat a muntanya i anirà acompanyat també dels vídeos que diàriament elabora el SMC sobre la predicció al pirineu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa