MonPlaneta
El CO2 atmosfèric va batre un nou rècord històric durant el mes de maig
Emissions CO2 | Pixabay

!--akiadsense-->

El diòxid de carboni present a l’atmosfera continua augmentant ràpidament aquest 2019, i la mitjana del mes de maig va batre un nou rècord en arribar a les 414,7 parts per milió a l’Observatori Atmosfèric Mauna Loa (Hawaii, Estats Units) de l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) del país nord-americà. Segons informa la mateixa institució en un comunicat, la xifra és el màxim estacional més alt dels 61 anys de dades de què disposa aquest observatori i és el setè any seguit que augmenta. Respecte l’any passat, la concentració ha pujat 3,5 ppm, el segon augment interanual més alt de què es té constància.

La primera vegada que els valors mensuals de CO2 a Mauna Loa van superar la barrera de les 400ppm va ser l’any 2014. Segons Pieter Tans, un dels científics de la Divisió de Monitoreig Global de NOAA, “tenir aquestes mesures acurades i a llarg termini del CO2 té una imprtància crítica per entendre com de ràpid està canviant el clima la contaminació per combustibles fòssils”. “Són mesures de l’atmosfera real”, afegeix, “no depenen de cap model sinó que ens ajuden a verificar les projeccions de canvi climàtic que, si han fet res, ha estat subestimar la rapidesa del canvi que estem observant”. La concentració de CO2 a l’atmosfera augmenta cada any i a una velocitat cada cop més alta. Els primers anys de l’observatori de Mauna Loa registraven augments interanuals de 0,7ppm, pujant fins a 1,6ppm als anys vuitanta i 1,5ppm als noranta. Durant la darrera dècada, ja havia pujat fins a 2,2ppm. Les proves que aquesta acceleració està sent causada per un augment de les emissions són abudents i concloents.

La mediana mensual més alta de concentració de CO2 sempre té lloc al mes de maig, just abans que les plantes comencin a retirar grans quantitats d’aquest gas de l’atmosfera en començar la temporada de creixement a l’hemisferi nord. Durant la tardor, l’hivern i el principi de la tardor septentrionals, les plantes i els sòls alliberen diòxid de carboni, fent que els nivells augmentin fins al mes de maig. El primer en observar aquest cicle anual va ser Charles Keeling, que va donar nom a aquesta relació entre el comportament de les plantes i les concentracions de CO2 atmosfèric: la Corba de Keeling.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa