MonPlaneta
Cinc organitzacions catalanes reben fons europeus per desenvolupar tecnologies d’avantguarda
  • CA
La comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel
La comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel | Comissió Europea

El Consell Europeu d’Innovació ha seleccionat 35 projectes que estan desenvolupant tecnologies d’avantguarda per destinar-hi 114 milions d’euros en la darrera convocatòria de sol·licitud de finançament. Els fons vénen d’Horitzó 2020, el programa de Recerca i Innovació de la UE. Cinc organitzacions catalanes participen en algun dels projectes seleccionats. També s’ha nomenat Iordanis Arzimanoglou, expert en genètica i recerca sobre el càncer així com en biotecnologia i medicina basada en la intel·ligència artificial, com a primer director del programa del Consell Europeu d’Innovació.

Mariya Gabriel, comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha dit: “amb el pathfinder del Consell Europeu d’Innovació traduïm projectes de recerca tecnològica en empreses centrades en la sostenibilitat, la digitalització i la tecnologia sofisticada. Avui veiem com el Consell Europeu d’Innovació, tot encoratjant els investigadors de diferents disciplines a treballar conjuntament, dona suport a la innovació a tot Europa”. 22 dels projectes seleccionats formen part del programa top-down del Consell Europeu d’Innovació conegut com a Pathfinder Proactive, que anima investigadors de diferents disciplines a treballar conjuntament en el desenvolupament de noves tecnologies en els àmbits següents: intel·ligència artificial centrada en l’ésser humà, dispositius autònoms implantables i generació d’energia de zero emissions per a la descarbonització total. Els 13 projectes restants van sol·licitar finançament per activitats de transició a la innovació perquè els resultats d’un projecte d’innovació madur es puguin comercialitzar.

Projectes amb participació catalana:

– ANGIE desenvoluparà nano dispositius sens fil magnèticament dirigibles per a l’entrega selectiva d’agents terapèutics en pacients. Hi participa la Universitat de Barcelona juntament amb dos socis belgues, un de grec i un d’alemany.

– FOXES desenvoluparà una solució neta, compacta, de baix cost i escalable d’alta densitat d’energia per alimentar dispositius d’Internet de les Coses com nodes sensors sense fils. Hi participa la Universitat de Barcelona amb un soci de Portugal i un d’Àustria.

– LESGO: proposa emmagatzemar energia en l’enllaç C-H d’òxid del grafè reduït que pot ser emmagatzemat de forma segura i pot ser transportat fàcilment. Hi participen l’Institut de Ciències Fotòniques i l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya juntament amb l’espanyola Graphenea i socis d’Itàlia i Alemanya.

– LICROX desenvoluparà un nou tipus de cèl·lula fotoelèctrica que imita la fotosíntesis incorporant tres elements complementaris d’absorció de llum que impulsaran l’oxidació de l’aigua i la reducció del CO2. Hi participa l’Institut de Ciències Fotòniques i l’Institut Català d’Investigació Química juntament amb socis de Suïssa, un de Dinamarca, Itàlia i Alemanya.

– MARVEL: es basarà en el projecte INDEX per aïllar vesícules extracel·lulars fent servir pèptids de detecció de membranes. Hi participa Paperdrop Diagnostics juntament amb socis de la República Xeca, Itàlia, Suïssa i Estònia.

– SMILE: es basa en el projecte ChipScope que desenvolupa conjunts de microLED per activar i manipular reaccions químiques o biològiques. Hi participa la Universitat de Barcelona amb socis d’Alemanya i Itàlia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa