MonPlaneta
Cinc consells per a uns àpats nadalencs sostenibles
  • CA
Una taula a punt per a un àpat nadalenc | Piqsels

Les festes de Nadal, en què és habitual preparar àpats més abundants i per a més persones, són a punt de començar. És per això que hi ha el perill que el malbaratament alimentari sigui més gran que l’habitual, i cal anar molt amb compte per fer-ne un ús responsable i sostenible i evitar que, després d’aquestes festes, s’hagi de llençar una gran quantitat de menjar. Felipe Celis, professor de gastronomia i expert en sostenibilitat alimentària de l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme CETT, adscrit a la Universitat de Barcelona, ens explica que “si prenem consciència, podrem minimitzar l’impacte mediambiental i econòmic derivat dels nostres hàbits alimentaris” en un moment on fa temps que es parla del problema present i futur que suposa la demanda d’aliments de la població mundial, que requereix una indústria enorme, amb efectes sovint perjudicials per al medi ambient i una gran part de la producció de la qual acaba, malauradament, llençant-se per raons molt diverses.

El professor ens aconsella tota una sèrie de petits gestos i l’adopció algunes mesures per aconseguir que, progressivament, la nostra despesa es redueixi i, per tant, també el nostre malbaratament i l’impacte que, no ho oblidem, té el consum poc sostenible d’aliments en el medi ambient. Una planificació prèvia dels menús i de la compra, congelar l’excés de menjar, reutilitzar els ingredients per a altres àpats i tenir sempre en compte el nombre de persones que vindran a menjar per adequar la quantitat que preparem són algunes de les recomanacions senzilles però efectives que proposa Celis.

Dinar de Nadal | Lali Masriera (Flickr)

Entrant en els detalls, les recomanacions proposades per Celis i els experts del CETT són les següents:

1. No et fixis només en l’aparença. El nostre comportament responsable comença a l’hora de comprar els productes. Per això quan anem al mercat, a la botiga o al supermercat i triem aliments com les fruites o les verdures cal no fixar-nos només en l’aspecte. Que una poma sigui estèticament perfecta no significa que sigui més bona sinó, probablement, que ha estat tractada amb més productes artificials. Com a consumidors tenim el poder de fer que no es llencin productes només perquè no tenen un aspecte perfecte.

2. Planifica els menús. Fer una llista amb els productes que necessitem no només ajuda a l’hora de cuinar sinó també a l’hora de fer la compra. En aquest sentit, i en una època en què acostumem a preparar menjar per a més comensals del que és habitual, resulta molt recomanable calcular amb anterioritat les quantitats exactes per fer les racions i no comprar un excés de menjar que no farem servir.

Els canelons o les croquetes són dues bones maneres d’aprofitar la carn que sobra dels àpats de les festes | A.S.

3. Tot es pot aprofitar. Molts dels productes que fem servir habitualment per cuinar són molt versàtils, com ara el peix o la carn, aliments que es poden elaborar de moltes maneres diferents i dels quals poden sortir diferents plats. Vigília de Nadal, Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any… les festes de Nadal són dies on es concentren molts dinars i sopars amb la família i els amics en dates molt seguides. Per això, quan planifiquem els menús per a tots aquests dies, és molt útil pensar en plats que ens permetin reaprofitar els aliments en diferents ocasions i, si ho fem bé, arribar a final de les festes amb la nevera buida, sense restes ni sobres que s’hagin d’acabar llençant.

4. Inspirar-se en la cuina tradicional, plena de receptes delicioses de reaprofitament, sempre és una bona idea. Les croquetes, les sopes, les cremes o les amanides són alguns dels plats que ens poden ajudar a donar una segona oportunitat, per exemple, a unes fruites massa madures. No és pas casualitat que el plat estrella de Sant Esteve siguin els canelons, un costum molt estès i que serveix com a exemple perfecte d’una recepta que no només és exquisida sinó que, a més, permet treure tot el partit a la carn.

5. Cuina amb consciència. En un moment en què es parla molt sovint de l’atenció plena i de prendre consciència de tot allò que mengem, també cal que posem molta atenció a l’hora de preparar els nostres àpats. Escollir productes de proximitat i cuinar amb aliments de temporada ens ajudarà a ser més responsables amb l’entorn, a fomentar l’agricultura local i a reduir el malbaratament alimentari alhora que disminuirem la nostra despesa econòmica.

Responsabilitat als fogons

Des del CETT també volen fer èmfasi en la importància d’incorporar aquests hàbits responsables a les cuines professionals. És amb aquesta vocació que, com a centre de formació, es fomenta la integració d’aquests valors en l’alumnat. Nan Ferreres, directora de l’escola tècnica professional i els estudis universitaris de gastronomia, sosté que “les cuines professionals han de ser un exemple de responsabilitat alimentària i els referents del sector han de ser capaços de fomentar i d’integrar aquests hàbits”. A més a més, Ferreres assegura que davant uns consumidors cada cop més exigents, des dels restaurants i espais gastronòmics “s’ha de tenir la capacitat d’atendre aquesta demanda i, per això, resulta essencial comptar amb professionals formats també en aquesta matèria”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa