MonPlaneta
Científics catalans participen en la primera base de dades mundial de vegetació
  • CA

Un equip d’investigació liderat per la Universitat Martin Luther Halle-Wittenberg (MLU) i el Centre Alemany per a la Investigació de Biodiversitat (iDiv) Halle-Jena Leipzig han presentat a la revista Nature Ecology & Evolutionla primera base de dades mundial de vegetació. Conté més d1’1 milions de llistes complertes d’espècies de plantes de tots els ecosistemes de la Terra i podrà ajudar a predir millor les conseqüències del canvi climàtic global.

L’estudi ha comptat amb la participació d’un centar d’investigaors de 97 universitats i centres d’investigació, entre ells Josep Peñuelas,, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i del CREAF i Aaron Pérea Haase, de la Universitat de Barcelona vinculat al centre d’Estudis Avançats de Blanes del CSIC.

En l’actualitat la ciència té constància de 390.000 espècies de plantes conegudes. A mesura que passa el temps, cada una d’aquestes espècies ha desenvolupat trets diferenciats per adaptar-se als factors del seu entorn. Es coneixen com a trets funcionals de la planta. “Aquests trets influeixen directament en la funció de la planta al seu ecosistema, com la quantitat de biomassa que produeix o la quantitat de diòxid de carboni que absorbei de l’aire”, explica el professor Helge Bruelheide, que ha liderat l’estudi. I afegeix que fins ara els científics havien investigat les diferents combinacions d’aquests trets des d’una persperctiva individual, “però en realitat les espècies de plantres, molt poques vegades es presenten soles, viuen en comunitats, i és per això que calen bases de dades de vegetació que continguin informació sobre totes les plantes que creixen aun lloc específic”.

La base de dades està disponible per als investigadors que així ho sol·licitin i s’ha convertit en una oportunitat sense precedents per abordar moltes qüestions sobre diversitat a escala global.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa