MonPlaneta
Catorze dies de confinament pel coronavirus. La ciència ens explica per què
| Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

Amb un confinament de catorze dies que tot just acaba de començar, és normal preguntar-se si aquesta mesura és realment necessària, si més no si s’estigués aplicant de manera estricta. A partir de les dades públiques d’infeccions sobre el nou coronavirus, un equip de científics de la Universitat Johns Hopkins, als Estats Units, han calculat que el temps mitjà d’incubació de la malaltia que provoca és de 5,1 dies però que, vistes les diferències en el temps d’incubació, un confinament de catorze dies és força raonable tot i que, si es volgués eliminar totalment la possibilitat que cap dels confinats transmetés la malaltia un cop sortís de casa, el període encara hauria de ser encara una mica més llarg.

Segons expliquen en un article a la revista ‘Annals of Internal Medicine’, les anàlisis indiquen que, més enllà de la mitjana de 5,1 dies d’incubació, el 97,5% dels infectats comencen a mostrar símptomes abans que hagin passat 11,5 dies des del contagi. Tot i això, hi ha persones que triguen molt més a incubar la malaltia i, de fet, els càlculs que han dut a terme els investigadors estimen que, de cada 10.000 persones confinades durant catorze dies, encara n’hi haurà 101 que desenvoluparan símptomes un cop s’acabi, una xifra petita però que cal tenir molt en compte perquè, encara que la durada d’aquest període de confinament sigui “raonable”, encara hi haurà algunes persones, poques, que continuaran sent un focus d’infecció un cop acabada la quarantena.

Els càlcul precís del període d’incubació d’una malaltia facilita molt la feina dels epidemiòlegs, que han d’estimar quina serà la dinàmica del brot i informar els responsables sanitaris i polítics per tal que, entre tots, es puguin dissenyar mecanismes de control com més eficients millor. En el cas dels confinaments, tenen la capacitat d’alentir -o fins i tot aturar- la propagació de les infeccions, fins i tot si hi ha alguns casos que, com hem vist, tenen períodes d’incubació encara més llargs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa