MonPlaneta
Catalunya se suma a ‘Let’s Clean Up Europe!’ amb 300 accions de neteja d’espais naturals
  • CA
Imatge promocional de la campanya europea ‘Let’s Clean Up Europe!’ | Let’s Clean Up Europe
Entre els propers dies 10 i 12 de maig, Europa celebra la iniciativa “Let’s Clean Up Europe!”, en què tothom podrs participar, de manera voluntària, en diferents accions de neteja dels espais naturals, com boscos, platges, rius o rieres. La Comissió Europea fomenta les accions de sensibilització sobre l’abast del problema dels abocaments incontrolats i la promoció de canvis en els hàbits i el comportament de la ciutadania. A Catalunya, tant entitats públiques com privades han preparat unes 300 activitats de neteja d’entorns naturals per a persones de totes les edats. L’Agència de Residus de Catalunya serà l’encarregada de coordinar totes aquestes accions, promogudes per administracions públiques, associacions del tercer sector ambiental, centres excursionistes, escoles i instituts, associacions, ONG i ciutadans. Les accions volen donar resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals per evitar la contaminació i restaurar-ne el seu valor tant paisatgístic com d’hàbitat natural. Més enllà d’aquest fet, també tenen un alt potencial de sensibilització per als ciutadans, ja que són una bona oportunitat de mostrar quin és l’efecte dels comportaments incívics.

La campanya “Let’s Clean Up Europe!” compta amb el suport econòmic d’Ecovidrio, de la Diputació de Barcelona i de Cicloplast i Catalunya hi participa amb 297 accions a 37 comarques de cinc demarcacions, majoritàriament a les de Barcelona (66,33%) i Girona (17,17%). En total hi participen 289 entitats de 193 municipis. La major part de les actuacions de neteja es realitzen en rius (47,14%) i boscos (43,10%). En menor proporció, en platges i espais mixtes. Es poden consultar totes les accions en detall a l’agenda de la campanya, al web de l’ARC, que permet apuntar-se com a voluntari. L’experiència d’altres anys mostra que la gent se sorprèn de la quantitat de deixalles que es generen i es llencen al seu entorn.

Com a particularitat, durant les accions de neteja, a Catalunya es farà pedagogia sobre la prevenció en la generació dels residus i la brossa recollida se separarà de forma selectiva. L’objectiu és demostrar que aquests residus són, en realitat, recursos. El paper, el vidre, els metalls i el plàstic, si es recullen separadament, poden reciclar-se. A més, es redueixen els efectes sobre el medi ambient, es creen oportunitats econòmiques i llocs de treball i es contribueix a impulsar el desenvolupament de l’economia circular a Europa. L’any passat, durant aquesta campanya, a Catalunya es van promoure 275 accions de neteja. Aleshores es van recollir 70,5 tones de residus i hi van participar més de 16.000 persones. Enguany, amb les 297 accions programades, s’espera que els voluntaris superin els 18.500. Entre aquestes accions, en destaca la segona edició de l’Ultra Clean Marathon, consistent a realitzar una marató cada dia durant una setmana recollint residus llençats als espais naturals i que, en l’edició 2018, va aconseguir retirar unes dues tones de residus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa