MonPlaneta
Catalunya va reciclar 22 milions de litres d’olis de motor durant el 2018
  • CA
Canvi d’oli d’un vehicle | SIGAUS

L’oli lubrificant, imprescindible per fer funcionar els motors de vehicles i tota mena de maquinària esdevé, al final de la seva vida útil, un residu perillós i dels més contaminants que hi ha. Tanmateix, es pot recollir i reciclar al 100% i generar tant noves matèries primeres com energia. El 2018, el sistema encarregat de la gestió de l’oli industrial usat a l’estat espanyol, SIGAUS, va recuperar 22,5 milions de litres a Catalunya entre gairebé 9.000 punts de recollida. El resultat han estat més de 14 milions de litres de lubrificants retornats al mercat i gairebé 58.000 tones de CO2 estalviades. Així doncs, es confirma que Catalunya disposa d’un bon model en el camí cap a la circularització de l’economia en aquest sector, que advoca per minimitzar la generació de residus i per reintroduir els que es produeixin en noves cadenes productives.

El residu que generen els lubrificants utilitzats en els motors dels vehicles i en la indústria és un gran desconegut per a la majoria dels ciutadans. No obstant això és un residu perillós, que conté substàncies tòxiques i metalls pesants i amb un impacte potencial important sobre el medi ambient. Des de fa més de 10 anys, SIGAUS s’encarrega de la seva recollida i reciclatge i, com ha explicat en un comunicat, el 2018 a Catalunya va recollir 23.014 tones brutes, que inclouen aigua i sediments, és a dir, una mitjana de 93 tones cada dia feiner de l’any. Una recollida d’aquest abast requereix un sistema logístic eficient, ja que l’amplíssima diversitat d’usos de l’oli industrial fa que la generació de residus sigui fragmentada i dispersa per tot el país.

Extracció d’oli usat d’un vehicle | SIGAUS

Durant l’any passat, al nostre país 8.973 establiments van generar olis usats. El 77% generar-ne quantitats petites (un màxim de 2.000 kg a l’any). Gairebé el 59% de punts generadors van ser tallers de reparació de vehicles. D’altra banda, es van recollir residus de més de 1.500 indústries i també d’instal·lacions de diversa mena, des de construcció a agricultura, hoteleria o altres serveis. En total es van dur a terme 18.583 recollides (75 cada dia feiner); la més freqüent va ser d’uns 780 kg (quatre bidons d’oli usat). Pel que fa a la dispersió territorial, va caldre recollir oli a 614 municipis, incloent-ne 300 situats al medi rural, on el sistema de recollida articulat per SIGAUS contribueix a la protecció de l’entorn i presta un servei de valor per al teixit econòmic local.

Un cop recollit, l’oli es trasllada a alguna de les 19 instal·lacions especialitzades que hi ha al país per analitzar-lo i tractar-lo. En primer lloc, cal separar l’oli net d’aigua i sediments. Posteriorment, dos tipus de tractament atorguen al residu una nova vida, sigui com a base lubrificant o com a combustible industrial. En ambdós casos, l’emmagatzematge i el lliurament correctes per part dels establiments que generen olis usats fan possible que el residu sigui 100% aprofitat. El 2018, un 95% de l’oli recollit es va destinar a extracció d’olis base, el component fonamental en la fabricació de nous lubrificants, que poden arribar a tenir característiques similars a les de primera refinació. El segon possible tractament per a l’oli usat és la descontaminació per fabricar combustible industrial, que evita la utilització d’altres combustibles tradicionals com ara el fueloil. Gràcies a això es va obtenir una energia equivalent a 11 GWh, similar a la consumida en usos elèctrics per gairebé 3.100 llars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa