MonPlaneta
Catalunya, líder d’un grup de treball europeu en bioeconomia
  • CA
La consellera Jordà durant el Fòrum de Bioregions celebrat el novembre passat a Barcelona | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, mitjançant el Centre de Ciència i Tecnologia de Catalunya, hava participar aquest dimecres a Florència en el nou grup de treball en Bioeconomia, en el marc de la sessió conjunta amb el grup de Regions Forestals i Innovació. Aquest grup, liderat per Catalunya, compta amb el suport d’altres regions, com Carèlia, la Toscana i Castella i Lleó. Aquest nou grup suposa la continuació de la línia de treball que es va iniciar el novembre de l’any passat, amb la celebració del Bioregions Fòrum. Aquest fòrum va estar organitzat pel CTFC, el DARP i la Xarxa de regions europees per a la Innovació en Agricultura, Alimentació i Forestal i va comptar amb la participació de prop de 200 persones.

Aques dijous, i sota el títol ‘Promoció de les bioregions a Europa: enfocaments comuns, seguiment i implementació’, organitzat per la xarxa de regions, el director del CTFC, Antoni Trasobares, ha exposat el projecte de bioeconomia de Catalunya. L’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible té com a objectiu millorar el benestar, la prosperitat i la justícia social de les persones, tot garantint la protecció sostenible del planeta i dels seus recursos naturals. Demana canvis fonamentals en la forma en què la societat produeix i consumeix els béns i serveis, per mitigar el canvi climàtic, reduir els residus i la contaminació, i afrontar l’esgotament dels materials fòssils i no renovables.

| Judit Contreras (Diputació de Barcelona)

Recentment, la Comissió Europea ha actualitzat la seva estratègia respecte a la bioeconomia circular. Les regions europees són molt diverses i es diferencien a nivell dels recursos naturals, de la disponibilitat de la biomassa i de les estructures econòmiques. En conseqüència, la bioeconomia adopta formes diferents en cada regió. Els reptes als quals s’enfronten les regions són similars i es pot aprendre molt de l’intercanvi d’experiències entre elles.

En aquest context, la sessió de treball en Bioregions i Innovació forestal ha estat una oportunitat per compartir coneixements i experiències entre regions i actors de la interfície política-ciència-societat, establint les bases per a desenvolupar i implementar la bioeconomia a les diferents regions d’Europa de manera comuna. Entre d’altres temes, s’ha debatut sobre l’establiment i la consolidació de la xarxa de Bioregions; com coordinar millor l’estratègia europea amb les estatals i les regionals; la bioeconomia com a eina per a promoure paisatges més resilients als incendis forestals i a altres riscos; i com abordar millor el paper dels boscos i els serveis ambientals en les estratègies regionals de bioeconomia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa