MonPlaneta
Catalunya té disponibles 1.970 llits d’UCI, un 85% ocupats per pacients amb coronavirus
La consellera de Salut, Alba Vergés | ACN

Catalunya té disponibles 1.970 llits d’UCI, un 85% dels quals estan ocupats per pacients amb coronavirus (1.512). Ho ha explicat en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha destacat la gran capacitat d’incrementar el nombre d’UCI a Catalunya, que en situació normal és d’unes 600. La consellera ha alertat que encara no tenen el pic de casos de coronavirus definit, perquè Catalunya podria estar en una situació de “serralada”, és a dir, de baixades i pujades de positius. En tot cas, només amb una reducció sostinguda de casos durant 14 dies, ha indicat, es poden plantejar algunes mesures per desescalar les restriccions. Aquestes mesures han de preveure diferents velocitats en funció del tipus de població o del territori, amb criteris progressius i veient la taxa d’immunitat de la població, ha explicat Vergés, que ha alertat del risc de rebrots descontrolats.

Sobre els tests ràpids que han arribat del govern espanyol, la consellera ha explicat que són serològics, és a dir, llegeixen els anticossos. El Departament de Salut està comprovant ara el valor predictiu exacte per poder gestionar la distribució, però ha constatat que l’estratègia passar per una combinació d’aquestes proves amb els PCR. De moment s’estima una sensibilitat del 60%, així que caldrà repetir els que donin negatiu, i només es poden utilitzar en persones amb simptomatologia. Ha situat les residències i els sanitaris com els primers col·lectius que els podran utilitzar. Els 44.000 tests que va rebre Catalunya de comandes de la Generalitat són d’un altre tipus, d’antígens. De PCR se n’han fet més de 75.000.

Sobre l’aïllament de persones asimptomàtiques que planteja el govern espanyol, la consellera ha reconegut que només coneixen l’anunci, però no la concreció. “Tots els dispositius els tenim i tot estarà a disposició, però hem de conèixer què pretenen exactament”, ha afegit Vergés, que ha remarcat que des del Departament de Salut es treballa en mesures de desconfinament a través d’un grup d’experts que analitza les dades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa