Capturats més de 2 milions de crancs blaus en els darrers 4 anys a Catalunya

La pesca s’està manifestant com la manera més efectiva de control d’aquesta espècie invasora. Aquestes captures, que representen 580.094kg, han generat un benefici d’1,5 M€

Cranc blau capturat | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

La irrupció sobtada a les Terres de l’Ebre d’una nova espècie, el cranc blau, l’any 2016 va posar en alerta les administracions pesquera i mediambiental catalanes, que des d’un primer moment van apostar per lluitar contra la seva expansió mitjançant la inducció d’una pesca professional intensiva i dirigida. Els resultats han estat sorprenents. Des d’aleshores fins a finals de gener de 2020, les llotges pesqueres catalanes han comercialitzat 580.094 kg de cranc blau. A una mitjana d’entre tres i quatre exemplars per kg, se n’han extret del medi més de 2.200.000 d’exemplars, amb un benefici d’1.561.144 € per al sector pesquer. Pel que fa al preu de primera venda del cranc blau, tot i haver assolit inicialment valors de fins a 12 €/kg, per la seva escassedat, l’any 2019 s’ha mantingut en un preu mitjà de 2,6 €/kg.

A l’espera dels resultats del seguiment científic sobre l’evolució de la densitat de la població de cranc blau, d’aquestes dades es dedueix que les captures continuen incrementant-se, ja que han passat de 79.476 kg l’any 2018 a 437.693 kg l’any 2019, cosa que representaria un 550% en l’increment de les descàrregues. Aquest fet, amb tota probabilitat, està més vinculat al gran increment de l’esforç pesquer professional dirigit al cranc blau que no pas a un augment real de les seves poblacions. A diferència d’altres espècies foranes com el musclo zebrat o el cargol poma, el cranc blau, procedent de la costa est americana, té un alt valor comercial en els seus països d’origen i s’està assentant com un valuós producte gastronòmic de la cuina del delta de l’Ebre.

Nou comentari