MonPlaneta
El canvi climàtic provoca un increment “alarmant” de fam al món
  • CA

“L’acció humana han creat un món en què cada vegada és més difícil alimentar adequadament i de forma sostenible la població mundial”. Així ho indica l’estudi Global Hunger Index 2019 que evidencia que el canvi climàtic afecta al sistema alimentari global de manera que augmenta les amenaces per aquells que ja pateixen fam i desnutrició.

L’informe constata que hi ha una forta correlació entre els índexs de fam i els nivells de vulnerabilitat i preparació al canvi climàtic. Els països amb altes puntuacions, és a dir on la situació és més crítica, són sovint molt més vulnerables al canvi climàtic, i tenen una capacitat d’adaptació molt més baixa i per tant l’afectació és molt més alta.

L’Índex Mundial de la Fam (GHI de les sigles en anglès) és una eina dissenyada per mesurar i fer un seguiment exhaustiu de la fam a nivell mundial, regional i nacional. Es calculen els resultats cada any per avaluar els avenços i els contratemps en la lluita contra la fam, i està dissenyat per conscienciar i comprendre la lluita contra la fam, proporcionar una manera de comparar els nivells de fam entre països i regions i posar el focus sobre aquelles zones del món on els nivells de fam són més alts i on es necessiten esforços addicionals, més grans, per eliminar-la.

Així, 43 dels 117 països analitzats presenten nivells de fam que segueixen sent greus. El Txad, Madagascar, Iemen i Zàmbia pateixen nivells de fam “alarmants” i 1 país, la República Central Africana presenta un índex de fam “extremadament alarmant”.

El canvi climàtic afecta la qualitat i la seguretat dels aliments. Pot produir toxines en els cultius i empitjorar el valor nutritiu dels aliments cultivats. Per exemple, pot reduir les concentracions de proteïnes, zinc i ferro en els cultius. Com a resultat, el 2050, aproximadament, 175 milions de persones podrien tenir deficiència de zinc i altres 122 milions de persones podrien patir deficiències de proteïnes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa