MonPlaneta
El canvi climàtic colpeja el món del rock: la fi de la fusta fetitxe dels guitarristes
  • CA

La fusta de freixe de pantà perseguida per la indústria del rock escasseja a conseqüència del canvi climàtic, informa Scientific American. La reputada revista es va fer ressò d’una realitat que afecta els principals productors de guitarres elèctriques dels Estats Units com Fender, marca fetitxe per moltes icones del món de la música.

Tota aquesta història neix a la riba del riu Mississipí, on cada hivern i primavera la seva zona pantanosa s’inunda momentàniament i quan l’aigua es retira queda un sòl fèrtil pel creixement de la fusta de freixe preuada pels rockers. L’escalfament global ha provocat que aquestes inundacions cícliques i repetitives es tornin abruptes i violentes, fet pel qual cada cop hi ha menys exemplars de freixes del pantà.

L’interès per aquests arbres de zones humides es deu a les cèl·lules, les quals permeten crear fusta de baixa densitat. És aquesta naturalesa la que la dota d’un so especial, segons els experts. Una sonoritat perseguida per famosos guitarristes del rock.

Si el canvi en l’afluència del cabal del riu no fos un cop prou dur per aquesta mena de freixe se li sumarà un nou obstacle per créixer amb normalitat. Scientific American recull que la proliferació del barrenador maragda del freixe, un insecte de zones més altes del Mississipí, avançat cap altres terres autòctones del freixe de pantà per convertir-se en una dura amenaça.

Davant d’aquesta amenaça present i futura els productors de fusta de freixe de la zona han fet una aposta arriscada. S’ha decidit començar talar un gran nombre d’arbres adults, més que l’antic 30%. Aquesta mesura és pa per avui i fam per demà, ja que deixa menys arbres pel futur. Però els productors consideren que és l’opció més adient donades les circumstàncies.

Com mencionàvem anteriorment una de les companyies afectades és la mítica Fender, que fabricava alguns dels seus models més llegendaris amb aquesta matèria, com la Fender Stratocaster o la Telecaster. Models que s’han tornat icònics a les mans d’artistes com Bruce Springsteen o Jimmy Hendrix.

La famosa marca americana que porta comptant amb aquest tipus de fusta de freixe des dels anys 50 es troba en una situació complicada. Fender ha decidit apartar-se del freixe en la producció dels seus instruments, fet que ha despertat escepticisme entre els més puristes del sector. Però ni un gegant del rock and roll té res a fer davant de la crisi climàtica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa