MonPlaneta
‘El cant de les balenes’, el disc que va evitar-ne l’extinció als anys 60

Ens fem ressò d’un reportatge que publica la BBC en el que repassa com es va descobrir el cant de les balenes fa 50 anys. I de quina manera el doctor Roger Payne va lluitar per aconseguir preservar questa espècie.

Eren els anys 60 i aquests animals es caçaven sense mesura fins al punt que quasi s’havien extingit. Tant, que la indústria balenera tenia més valor que la resta de tota la indústria pesquera. En aquella dècada es van arribar a matar fins a 30.000 balenes blaves.

Payne estava horroritzat i va buscar la manera de fer que la gent coneixés més aquestes criatures i que se’n pogués canviar la seva percepció.

La solució va ser inesperada i sorprenent. Va aconseguir enregistrar el cant de les balenes i en va publicar un disc que va donar la volta al món i va impulsar el moviment conservacionista modern.

L’any 1967 va viatjar a les Bermudes on va conèixer un enginyer acústic, Frank Watlington, que estava enregistrant uns sons curiosos del mar.

Explica Payne que tenia una terminal connectada amb un cable llarguíssim a un micròfon submarí amb el que enregistrava el que atravessava l’aigua. Li va deixar escoltar algunes de les coses que havia enregistrat i va ser el mateix Payne que va deduir que havien de ser balenes perquè era impossible que un animal petit fes aquells sons tan potents.

Aquest va ser l’inici d’una relació intensa de treball fins que l’investigador va esdevenir un expert del cant de les balenes que va fructificar en un disc.

Un so captivador que va arribar a tothom i es va convertir en la gravació de la natura més venuda de tots els temps.

Podeu sentir el disc complert aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa