MonPlaneta
La campanya forestal finalitza amb 212 incendis, per sota de la mitjana dels últims 15 anys
  • CA
L’incendi de Capellades | Bombers de la Generalitat

La campanya forestal 2019 a Catalunya ha finalitzat amb un balanç d’un total de 212 incendis forestals, una xifra per sota de la mitjana dels últims quinze anys, tot i l’elevat risc d’incendi que hi ha hagut durant l’estiu. De fet, s’han registrat diversos episodis de perill molt alt d’incendi i el Departament d’Agricultura ha hagut d’activar set vegades el nivell 3 del Pla Alfa. Gairebé una quarta part dels dies de campanya s’ha estat en alerta màxima de perill d’incendi per altes temperatures i baixes humitats. En concret, segons dades provisionals, la superfície afectada pel foc entre el 15 de juny i el 15 de setembre és d’un total de 5.363,94 hectàrees, de les quals el 90% correspon a l’incendi forestal declarat el 26 de juny a la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre), que va afectar 5.016,94 hectàrees. El segon incendi més important de la campanya forestal va ser el declarat el 24 de juliol a Capellades (Anoia), que va cremar 56,10 hectàrees.

Del total d’incendis de la Campanya 2019, 179 han estat de menys d’una hectàrea, 21 d’entre 1 i 10 hectàrees, i 12 de més de 10 hectàrees. Això implica que només el 5,67% dels focs de la campanya forestal han estat importants, superiors a les deu hectàrees. Del les 5.363,94 hectàrees afectades, 4.235 van ser forestals. El Departament d’Agricultura ja ha iniciat els treballs forestals que permetran la regeneració dels boscos afectats per l’incendi de la Torre de l’Espanyol. Els treballs consisteixen en la restauració de la coberta vegetal afectada retirant l’arbrat cremat per facilitar la regeneració dels terrenys i disminuir els riscos relacionats amb l’erosió i la sanitat vegetal. Els treballs aniran a càrrec de Forestal Catalana, empresa adscrita al DARP. Està previst que les actuacions finalitzin l’estiu de 2020 i el Departament assumirà íntegrament el cost, de manera que els propietaris més afectats no hauran de fer cap inversió econòmica.

Helicòpter del GRAE sobrevolant el Parc Natural de Sant Llorenç | Bombers

Sobre l’anàlisi de les causes dels incendis d’aquest estiu, el 62% dels incendis han estat provocats per causes antròpiques. En concret, un 22% han estat intencionats, el 21% han estat accidents i el 19%, negligències. Aquest percentatge és lleugerament inferior a la tendència dels últims quinze anys, en què les causes antròpiques arriben al 67% dels casos. Durant aquesta campanya, a més, s’han declarat prop d’un 20% d’incendis per causes naturals.

La tasca preventiva del Departament d’Agricultura, a través del Cos d’Agents Rurals, del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals i la Sub-direcció General de Boscos ha permès que tant el nombre d’incendis forestals anuals com la superfície forestal cremada hagi tingut una tendència positiva, reforçant la importància de la tasca preventiva, sense oblidar, òbviament, la bona feina d’extinció que es realitza des del Departament d’Interior. Una prova d’aquesta bona feina preventiva i de capacitat d’intervenció primerenca és que quasi el 85,51% dels incendis forestals durant el que portem de 2019 ha estat inferior a 1 hectàrea de superfície cremada. I tot això tenint en compte que, a conseqüència del canvi climàtic, el nombre de dies considerats crítics de major risc d’incendi forestal ha anat incrementant-se, de manera que el risc ha estat major.

La col·laboració entre els segadors i els diversos cossos és essencial per a una bona campanya de sega | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

La prevenció també és una de les funcions principals dels Agents Rurals i el 2018 va representar un 16% de les seves actuacions. En concret, es van realitzar més de 17.341 actuacions relacionades amb aquest àmbit. Una bona tasca de prevenció redueix el risc d’incendi forestal i facilita enormement les tasques d’extinció. Aquesta prevenció s’enfoca des de sis grans eixos: la vigilància, la inspecció d’infraestructures, la reducció dels risc d’incendi, la investigació de causes, la sensibilització i el control d’activitats de risc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa