MonPlaneta
Les cambres de comerç volen una Agència de la Natura “descentralitzada” i que agilitzi l’economia
  • CA
El conseller Calvet
El conseller Calvet | ACN

Les cambres de comerç de Catalunya han demanat que la futura Agència del Patrimoni Natural estigui “descentralitzada” i “faciliti” l’activitat econòmica. El Parlament de Catalunya votarà la setmana vinent una Proposició de Llei per crear aquesta institució, encarregada de conservar la natura al territori català, enmig de “discrepàncies” d’entitats locals i econòmiques de la Catalunya rural, segons indica el Consell General de Cambres en un comunicat. Per això, el Consell opina que per assegurar la “viabilitat” del projecte després d’estar quinze anys al “calaix” de la Generalitat, cal que sigui “representativa del món rural” i no doni la “sensació d’imposició de la visió metropolitana” sobre la gestió del medi.

A parer de les cambres catalanes, l’Agència del Patrimoni Natural ha de ser un projecte que “millori la qualitat del país en matèria de polítiques de sostenibilitat”, però alerta que per aconseguir-ho “necessita complicitats”. És per això que el Consell General de Cambres ha traslladat al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, els “compromisos” que a parer d’aquest organisme hauria d’assumir la futura agència. Hauria de ser descentralitzada, per buscar “les solucions més idònies per compatibilitzar l’activitat econòmica i la preservació del medi”; hauria de tenir “representativitat”, permetent la participació dels “agents econòmics” al Consell de Direcció i assegurant que els territoris afectats hi tinguin “representació directa”, i hauria de ser també un exemple de “desplegament territorial”, considerant la possibilitat, entre d’altres, que la seu de la nova agència pogués ser fora de l’àrea metropolitana.

El Consell General de Cambres ha afirmat que en la carta de resposta, el conseller Calvet “s’ha compromès” a reflectir aquestes propostes als estatuts de la futura agència, i en concret que prioritzarà una “visió descentralitzada” i amb “voluntat de participació i proximitat territorial”. A petició també del Consell, el conseller Calvet ha subratllat que en cap cas es preveurà establir taxes o altres pagaments per finançar l’agència, més enllà de les transferències pressupostàries de la conselleria a través del Fons de Patrimoni Natural. En aquest cas, segons la resposta del conseller que assegura haver rebut el Consell de Cambres, l’agència es nodrirà “de forma important” amb el recursos generats per l’impost a l’emissió de CO2.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa