MonPlaneta
Calvet: “No hi ha Constitucional” que pugui impedir la neutralitat d’emissions el 2050
  • CA
Calvet i Subirana amb els membres del Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic | Departament de Territori i Sostenibilitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, de la directora General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius i del cap de l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic, Salvador Samitier, ha presidit aquest dilluns al matí la primera reunió del Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic, un òrgan adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat i format per set membres nomenats pel Parlament. El Comitè, sorgit de la Llei del Canvi Climàtic, s’encarregarà de presentar al Govern i al Parlament les propostes dels pressupostos de carboni per als diferents períodes i fer-ne el seguiment i l’avaluació. El pressupost de carboni recollirà les emissions de gasos amb efecte hivernacle que es poden produir a Catalunya “amb l’objectiu d’assolir la neutralitat d’emissions al 2050”, ha destacat Calvet.

El conseller ha explicat que “el 31 de desembre de 2020 és la data màxima en què hem previst aprovar els primers pressupostos de carboni que, de fet, seran dels primers d’Europa. Després hem de traslladar-los als propis instruments de gestió diària com el Pla de Govern o els pressupostos”, ha afegit. El titular de Territori i Sostenibilitat ha recordat que “estem en emergència climàtica i tot el que fa referència als gasos amb efecte d’hivernacle ha de tenir uns objectius de reducció que vagin d’acord amb els objectius mundials i de la Unió Europea. I no hi ha Tribunal Constitucional que pugui posar barreres a la voluntat d’arribar a la neutralitat d’emissions al 2050, perquè tenim capacitat per regular les emissions a través de plans de govern o subvencions. Tenim els objectius com a marc de referència perquè des del nostre racó del món, que és Catalunya, puguem lluitar contra el canvi climàtic”.

Membres del Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic | Departament de Territori i Sostenibilitat

El Comitè ha de presentar anualment al Parlament un informe sobre el grau de compliment dels pressupostos de carboni. De la seva banda, el Govern ha de tenir en compte les seves recomanacions i les ha d’incorporar a les seves polítiques. En els casos en què no s’hi puguin incorporar, n’ha de justificar els motius i n’ha d’informar el Parlament. El ple del Parlament, en la sessió del 13 de juny, va nomenar els membres del Comitè i la d’avui ha estat la reunió constitutiva on s’ha decidit també que la presidència, l’assumeixi en aquest primer torn Montserrat Termes. El comitè està format per set experts acadèmics o professionals de prestigi designats pels grups parlamentaris. En aquesta primera sessió només hi han assistit sis experts perquè el Partit Popular no ha designat el seu representant. Els actuals membres són:

– Montserrat Termes (Cs): Professora titular de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB i col·laboradora en tasques de recerca al Centre Tecnològic de l’Aigua. Coordinadora de l’especialitat d’Aigua del Màster d’Economia i Regulació dels Serveis Públics.

– Marta Torres (JxCat): Llicenciada Enginyeria Industrial Superior. Té més de 15 anys d’experiència en política del clima en els sectors públic, privat i acadèmic i una àmplia experiència com a executora i directora de projectes per a organismes governamentals, incloent administracions nacionals, la Comissió Europea, l’Agència Internacional de l’Energia o l’Associació Internacional d’Acció contra el Carboni. Va ser responsable de l’Àrea de Mitigació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic i actualment és investigadora sènior de l’Institut de Desenvolupament Sostenible i Relacions Internacionals, a París.

– Sarai Roca (ERC): Meteoròloga de Betevé des del 2006. Llicenciada en Geografia i Màster en Meteorologia a la Universitat de Barcelona.

– Bàrbara Pons (PSC): Arquitecta, doctora en urbanisme i màsster en arquitectura del paisatge per la Universitat de Harvard. Especialitzada en desenvolupament urbà sostenible, ciutats i canvi climàtic, ha exercit la seva carrera tant al sector privat com a l’administració pública. Actualment treballa al Departament d’Estratègia Urbana de l’agència pública Barcelona Regional i és professora de la Universitat Oberta de Catalunya.

– Frederic Ximeno (Cat-ECP): Llicenciat en biologia per la Universitat de Barcelona, màster professional en estudis territorials i urbanístics i tècnic urbanista. Actualment és comissionat d’Ecologia a l’Ajuntament de Barcelona.

– Salvador Lladó (CUP-CC): Doctor en microbiologia ambiental i biotecnologia. Lidera el grup de Noves Soques Bacterianes i Microbioma Ambiental dins de la divisió de Microbiologia Aplicada de la Business Unit de Circular Economy del centre tecnològic LEITAT.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa