MonPlaneta
Brussel·les recula i ajorna elevar la retallada d’emissions per al 2030
  • CA
La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen | ACN

La Llei Europea pel Clima de la Comissió Europea fixa l’objectiu que Europa sigui el primer continent climàticament neutre el 2050, però sense establir un augment intermedi per al 2030. La presidenta de l’executiu europeu, Ursula Von der Leyen, i el president executiu per al Pacte Verd, Frans Timmermans, han presentat aquest dimecres una proposta que es limita a dir que “s’exploraran les opcions” per establir la meta de reduir entre un 50% i un 55% les emissions el 2030, però sense comprometre’s a fer-ho. La manca d’objectiu a curt termini ha estat criticat per 12 estats, entre ells Espanya, que aquest dimarts van demanar a Timmermans fixar una retallada del 50% o 55% per al 2030.

Abans d’augmentar la retallada d’emissions per al 2030, la Comissió vol fer “un pla de valoració de l’impacte”, que pretén presentar durant l’estiu d’aquest any. El vicepresident executiu per al Pacte Verd ha justificat aquest ajornament perquè la Comissió vol ser “seriosa”. “No serà una pèrdua de temps. Quan les coses es fan bé i es fa el treball de fons, es guanya temps”, ha insistit Timmermans, que ha afegit que els experts aconsellaven fer aquesta avaluació. Un cop enllestit l’estudi, si cal, es podrà modificar la legislació.

El vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans | ACN

La llei climàtica planteja diferents vies per assolir la neutralitat climàtica per al 2050. Es planteja fixar un pla per al període 2030-2050 per reduir les emissions de CO2 i a partir del 2023 s’analitzaran cada cinc anys les mesures preses, tant a nivell europeu com dels estats membres, per arribar a l’objectiu de la neutralitat climàtica. L’executiu europeu també podrà fer “recomanacions” als estats membres que impulsin accions incompatibles amb l’assoliment de la neutralitat climàtica. La Comissió vol que aquestes recomanacions siguin “tingudes obligatòriament en compte” per obligar els estats membres a retre comptes. A banda de mesures contra l’emergència climàtica, la Comissió demana als estats que implementin estratègies per “reforçar la resiliència” i “reduir la vulnerabilitat” davant els efectes del canvi climàtic.

La neutralitat climàtica per al 2050 és el principal objectiu del Pacte Verd, el full de ruta de la Comissió cap a la transició ecològica. Von der Leyen, que ha volgut fer de la lluita contra l’emergència climàtica un dels pilars del seu executiu, va anunciar l’impuls de la llei europea pel clima el desembre durant la seva intervenció a la Cimera del Clima de Madrid. En la presentació de la llei climàtica, la presidenta de la Comissió ha dit que “és el moment d’actuar” i ha apostat per construir un “sistema de creixement sostenible”. L’alemanya ha afirmat que la legislació contra la crisi climàtica dona “instruments per fer progressos”, però ha insistit que cal tenir en compte la sostenibilitat en totes les polítiques. “La neutralitat climàtica és el destí d’Europa i una economia sostenible és el millor que podem tenir per al futur”, ha assenyalat Von der Leyen, que ha reivindicat la Unió Europea com a “líder climàtic global”. Al seu torn, el vicepresident executiu per al Pacte Verd ha remarcat que la crisi climàtica és “un problema enorme”, però que “encara es pot arreglar”. A més, Timmermans ha “reptat” les altres regions del món a “intentar guanyar” a Europa en la “cursa” contra l’emergència climàtica.

Edifici Berlaymont seu de la Comissió Europea a Brusel·les | ANC

La resta d’institucions europees coincideixen en la necessitat de reduir emissions. L’Eurocambra va donar el gener el vistiplau a l’objectiu de neutralitat climàtica per al 2050, però va reclamar un pressupost coherent a aquesta aspiració. També és un objectiu que té el suport del Consell Europeu, malgrat que els 27 van ser incapaços de tancar un acord unànime en la cimera del desembre sobre la neutralitat climàtica per l’oposició de Polònia, que demanava més temps.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa